Да предпазим нежната детска кожа от слънцето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby sun protection500

Лятото е любим сезон на малки и големи, а слънцето и водата доставят огромно удоволствие на всички през летните месеци. За да не си причиним неприятни емоции, обаче, е добре да вземем мерки срещу вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Грижата за здравето във всички възрасти включва и грижа за кожата. Тя е най-големият човешки орган и също като всеки друг може да бъде увреден, при това от много повече фактори. Един от тях са слънчевите лъчи. Затова е добре да възпитаме у децата си отговорно отношение към здравето на кожата от най-ранна възраст. Това е толкова важно, колкото е важно да ги предупредим за вредата от тютюнопушенето или наркотиците. Защото макар и да обичат Слънчо и Слънчо да обича тях, често той причинява изменения  по кожата, които в зряла възраст могат да се превърнат в сериозен проблем.

Ето някои основни правила за това как да се погрижим за нежната детска кожа?

1.       Независимо от сезона, откритите части от нежната детска кожа – лице, ръце, крачета –  винаги трябва да се мажат със слънцезащитен лосион, когато детето е на открито. Това правило трябва да стане неотменно каквото е правилото за миенето на зъбите, т.н. задължително. Дори при облачно време.

2.       Детското плажно масло или мляко трябва да е с широк спектър на действие и да предпазва както от UVA, така и от UVB лъчите. То трябва да е и водоустойчиво. Ако детето се изпоти обилно или се намокри, препоръчително е да бъде намазано отново със слънцезащитното масло, въпреки, че на етикета пише, че е с висок фактор и е водоустойчив.

3.        За кожата на малките деца е по-добре да се използват лосиони, а не спрейове. Така ще можете да проследите по-стриктно къде сте нанесли плажното масло, докато спреят е по-летлив и освен това съдържа аерозоли, които не са полезни нито за хората, нито за природата.

4.       За кожата на лицето, използвайте слънцезащитен продукт с SPF60+.

5.       Винаги нанасяйте слънцезащитния продукт поне 20-30 минути преди да излезете навън, за да може лосионът да попие в кожата, а не в дрехите.

6.       Когато сте по-продължително време навън, нанасяйте лосионът на всеки два часа, а ако детето се намокри или изпоти обилно и на по-чести интервали от време. Макар и от висок клас и гарантирано водоустойчив, лосионът не акваланг все пак.

7.       Носете слънцезащитния лосион винаги със себе си, особено в горещите летни месеци, а най-добре да не излиза извън чантата с бебешки принадлежности.

8.       Слънцезащитните продукти не са подходящи за бебета под 6-месечна възраст. Съдържащите се в тях компоненти могат да предизвикат нежелани странични ефекти и алергични реакции. При малките бебета е по-добре да спазвате правилото за излизане в ранните предиобедни или късните привечерни часове, бебето да е облечено в светли дрешки със свободни кройки, задължително да има шапка с периферия на главата си и да бъде разхождано предимно на сенчести места.  

По материали от: www.momtastic.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,121 преглеждания

Comments are closed.