Как да помогнем на детето да изгради положителни взаимоотношения с околните

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-vuzpitanie

За децата е от особено важно значение да имат връзка с грижовни и подкрепящи възрастни, от добри приятели. Тези връзки действат със силата на защитен щит, който дава сили на детето и му помага да преодолее всяко предизвикателство по пътя си. Социалните взаимоотношения са важен фактор за щастието и просперитета на всеки човек, затова е важно основите им да бъдат поставени възможно най-рано в живота на всеки.

С най-голям приоритет е връзката родител-дете

Поддържането на положителна връзка с детето е от огромно значение, както за детето, така и за възрастните. Децата трябва да са наясно, че могат да се доверят на възрастните във всеки един момент, в противен случай има риск родителите да пропуснат важни за развитието на детето моменти и детайли, както и това, че може да са жертва на тормоз или насилие.

За изграждането на силна и доверена връзка с детето от голямо значение е практикуването на позитивно родителство. То включва уважително отношение и положителни взаимоотношения, които от своя страна предоставят високо ниво на емоционален комфорт, който ще предразположи детето да говори и да споделя какво чувства и преживява, както и какво го вълнува, радва и тревожи.

Родителите са тези, които могат и трябва да поощряват положителните връзки с други роднини, приятели и близки. Колкото по-голям е кръгът от такива хора, толкова по-голям е щитът около детето, който ще го пази.

От огромно значение е родителите да научат детето си на основните социални умения, от които зависи изграждането на приятелства. Това включва преподаване на уменията за това как да се представи пред другите, как да започне разговор, как да осъществява визуален контакт, как да проявява интерес, без да досажда и как да се присъединява към различни групови дейности.

Помогнете на детето си да развие своята емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност играе важна роля в човешките взаимоотношения, за изграждането на социален статус и постигането на успех и лично щастие. Дете, което се чувства комфортно с емоциите си и знае как да се справя с тях, е по-малко вероятно да бъде разтърсено от думите или действията на някой недобронамерен човек. Дете, чиято емоционална интелигентност е добре развита е способно да премине през емоции като гняв, тъга, страх и разочарование много по-безболезнено и леко.

Как да насърчите емоционалната интелигентност на детето си?

Говорете за чувствата: тези разговори могат да започнат още в ранна възраст, като успоредно с това е добре да помогнете на детето да се научи да изразява онова, което чувства. Когато възрастните назовават емоциите с истинските им имена, те помагат на детето да обогати емоционалния си речник и в същото време не омаловажават онова, което детето чувства.

Учете детето да владее емоциите си: Често емоциите, които децата чувстват са непосилни за възрастта им, поради това е важно да ги научите как да ги владеят. Затова е от значение да намерите начин да му обърнете нужното внимание и да му покажете как да ги овладее. Най-важното е да изолирате детето за известно време на тихо и спокойно място, както и да му осигурите предмети, които му въздействат успокояващо, например любима играчка, меко одеяло, любима книжка.

Да намерите начин да успокоите ума и тялото на малкото дете, така че да се възстановят логическите връзки с разума е трудно умение, което не винаги може да се увенчае с успех, но е важно да не се допуска негативно отношение, както от страна на децата, така и от страна на възрастните.

Развивайте умения за разрешаване на конфликти и проблеми

Развиването на тези умения изискват много време и търпение, а началото е добре да бъде поставено още в ранното детство. Резултатите обаче си заслужават, когато то порасне.

Помогнете на детето да осъзнае, че всеки конфликт има решение, като му показвате и подсказвате различни идеи за преодоляването на проблема. Винаги започвайте с това, че е решението трябва да е мирно.

Например: ако две деца се карат за една и съща играчка, родителят може да каже: „Изглежда има проблем с тази играчка. Искате я и двамата в едни и същи момент. Хайде, да потърсим заедно решение. Нека първо поиграе Ники, а след това Гого. Съгласни ли сте?

Постигането на позитивни резултати с тази практика изисква множество повторения, упоритост и най-важното – спокойствие. След време с удовлетворение ще забележите, че децата сами са започнали да прилагат този прийом в игрите и взаимоотношенията си.

Как обаче тези умения могат да помогнат на детето, ако то е жертва на тормоз или насилие?

Всички изброени умения правят децата уверени и спокойни, че могат да се справят в различните ситуации сами, без да търсят задължително помощ от възрастен или в случай, че той не е край тях.

Научете детето си да бъде уверено

Децата, които са потенциални жертви обикновено са изолирани и плашливи. Научете своето дете, че да бъде самоуверено означава, че то е в състояние да определи как се чувства във всеки един момент и е в състояние да защити своята гледна точка или своето право, без да е агресивно или пасивно. Уравновесените хора могат спокойно да изразят чувствата си и да заявят нуждите си без да пристъпват достойнството на околните, по уважителен начин.

Как да постигнете това с детето си?

Говорете с детето си за границите, научете го, че има физически и емоционални граници, които никой по никакъв начин и повод не бива да пристъпва. Научете детето си, че има право да казва „не“, да напусне приятелство, което го кара да се чувства зле, да каже на някои възрастен, че трябва да го уважава.

Позволете на детето си да взема самостоятелни решения. Това е един от най-лесните начини да изгради твърдост и решителност. Ако днес детето ви е решило да излезе облечено в розово, не му противоречете, оставете го да направи това, което е решило.

За изграждането на решителност и самостоятелност огромна роля имат ситуациите, в които детето се чувства добре да даде категорични отговори. Например, научете го да казва: „Спри. Това не ми харесва.“

Не се страхувайте да възпроизвеждате ситуации, в които детето ви ще може да даде отговор или да каже на друг възрастен какво е добре или не е добре да прави.

Научете детето си, че не е хубаво да се подиграва и да се присмива на някой, който е наранен или оскърбен.

Обсъждайте всяка ситуации внимателно и в детайли и не забравяйте да му показвате колко много го обичате.

Идея от www.creativechild.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,883 преглеждания

Comments are closed.