Как да научим децата си да ядат плодове и зеленчуци?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kak da nauchim

За никого не е тайна, чe децата днес масово ядат нездравословна храна, страдат от наднормено тегло, заболяват рано от различни тежки болести и най-лошото е, че придобиват нездравословни навици. Най-важното е децата да се научат да ядат плодове и зеленчуци вместо вафли и шоколади. Плодовете могат да бъдат вкусна закуска по всяко време! Те съдържат основни хранителни вещества, които са важни за здравето, растежа и развитието на детето. Ако всеки ден предлагате на детето си плодове и зеленчуци, ако ядете и вие, то със сигурност ще последва примера ви и ще смята употребата им за нещо естествено и необходимо.

Една голяма част от бебетата са захранени с плодове и зеленчуци, но когато децата пораснат и започнат сами да избират какво да си хапнат – те със сигурност ще изберат това, на което се наслаждавате вие самите. Всичко останало ще е инцидентно или поне по-рядко. Нещата никога не се случват изведнъж – за всичко се иска време и постоянство, дори и за да ги научите да ядат плодове и зеленчуци. Затова, ако сте решили да започнете от този момент – действайте! Няма значение колко голямо е детето ви – никога не е късно да промените лоши навици! Важното е да опитвате всеки ден! В началото е възможно да срещнете съпротива, да разберете, че детето ви не обича един или друг плод, но тук определящо е да се започне веднъж – дори и с малки количества. Постепенно нещата ще се наредят и детето ви ще започне да харесва все повече и повече плодове, докато дойде мигът, в който само ще ги търси.

Има много причини, поради които да направите това за детето си! Няма да задълбочаваме в темата за полезните съставки на плодовете и зеленчуците, но всичките витамини, фолиева киселина, различните растителни вещества, за част от които се смята, че може да помагат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания – всичко това е достатъчно, за да дадете на детето си добър старт в живота.

Изпитан вариант за употребата на повече плодове и зеленчуци е да се предлагат по различни начини. Освен това никога не казвайте, че детето ви не обича даден плод, защото може точно днес да е денят, в който то ще реши да го пробва. Вкусовете на децата се променят непрекъснато с възрастта.

Ето някои стъпки, които може да предприемете, за да помогнете на детето да заобича и самия процес на хапване на плодове:

- Вземете детето със себе си на пазара, когато купувате плодовете и зеленчуците. Предложете му само да си избере нещо, да пипне, да помирише, да е част от цялостния процес. Е, ако си ги произвеждате сами, или имате възможност да си откъснете от нечий двор, ще още по-добре.

- Включете детето си в приготвянето на храната. Когато е направило нещо само, детето е склонно да си уважи собствения труд

- Атрактивността винаги привлича малкото дете! Направете формички от плодовете, нарежете ги по интересен начин, съберете ги в плодова салата с чадърче, изрежете гъбки, човечета, шишчета от плодове. Ние правим пиратски саби от моркови, кораби от диня или пъпеш, мачти от краставици, съкровище от боровинки и така нататък – всичко опира до интереси и въображение. Ако ви липсва такова, има интернет

- Носете плодове и зеленчуци със себе си като излизате! Вместо да купувате храна, която не само че няма да донесе нищо на организма на детето ви, но може и да навреди – предложете пресен плод или зеленчук. Всичко може да измиете и обелите, ако е необходимо, още на място. Другият вариант е да си ги носите нарязани от къщи. Почерпете другите деца, като със сигурност ще предизвикате фурор, особено яко сте сътворили нещо интересно в кутията си. Следващия път детето ви само ще ви предложи да вземете плодове, за да почерпите и децата.

- Предложете на детето си да нарисува картина на любимия си плод. Ако може да пише, нека разкаже за вкуса и вида му.

- Научете се да броите, като поставяте в купа зрънца плодове, или разпознавайте цветовете, като делите в различни купи, по цветове, плодовете, които сте купили.

- Ако нямате собствена градина, посадете си в саксийка някаква билка, за да се грижите заедно за нея и в последствие да я сложите на гозбите си.

- Не забравяйте да си хапвате заедно с детето, когато ви е възможно. По този начин то ще види какво правите вие и ще се присъедини, за да е като вас!

- Новите храни не са предпочитани за децата, затова, когато се опитвате да предлагате непознати плодове или зеленчуци, наблягайте на положителните качества на това, което ще предлагате, а не на аргументите защо трябва да го яде. Понякога може чак на десетия път да се реши детето да опита новата храна – това не трябва да ви обезкуражава.

- Дръжте купа с пресни плодове под ръка и пред очите на детето. Не поставяйте в близост други изкушения, които не искате да яде. Поддържайте някои зеленчуци в хладилника, които са малки, симпатични и веднага могат да се хапнат – грах, бейбиморковчета, черидоматчета, розички броколи и т. н.

- Включвайте плодовете и зеленчуците навсякъде, където е възможно. Носете ги като излизате, в колата, като пазарувате, като гледате филм, като ходите на пикник – навсякъде! Повече приготвени зеленчукови ястия за основни ястия също е добре да са част от менюто на детето ви, но не забравяйте, че сурови са най-полезни и най-вкусни!
- Предлагайте плодове или зеленчуци преди основното ядене, когато децата са най-гладни.

- Наслаждавайте се, разнообразявайте, не се отказвайте!
Дали детето ви ще се храни здравословно и ще придобие здрави навици зависи само и единствено от вас! Това със сигурност няма да е единствената храна, но ако основна част от менюто на вашата рожба са плодовете и зеленчуците, вие сте постигнали много!

Автор: Божана Михайлова; Снимка: www.stockfreeimages.com

Статията ни е любезно предоставена от Органично

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

5,916 преглеждания

Comments are closed.