Как да научим детето да пие от сламка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

За бебето е естествен инстинкт да суче и да поема течности. Когато вече може да седи самичко или да бъде на висок стол, може да започнете да го учите да пие от чаша, бутилка или от сламка.

Бебе пие от чаша със сламка

Бебетата са любопитни и така или иначе обичат да си играят със сламката, така че пиенето със сламка си е голяма работа за тях.
Плюс това, в ресторанта вниманието им може да е насочено само към това.
Ако ви виждат да пиете от сламка, със сигурност ще искат и те да се научат, защото обичат да правят това, което възрастните правят.   


Бебетата се учат като гледат от родителите си. Покажете на мъника как се използва сламката. Вземете една чаша със сламка и се пригответе да впечатлите бебето. Покажете му как вие пиете от вашата чаша и след това дайте да опита и то. Но знайте, че първият опит е почти винаги неуспешен, но със сигурност е доста забавен, тъй като повечето деца правят балончета със сламката, вместо да поемат течността.  

1. Дайте на детето си сламка, когато то е между 9 месеца и годинка. Може и по-късно, но със сигурност не трябва да е по-рано от 6 м., тъй като тогава бебетата трябва единствено да кърмят. 

2. Започнете със сокчета, които са със сламка. Те позволяват да изтисквате сокчето, докато сламката е в устата на бебчето. Това кара сока да тръгне по сламката, така че бебето да разбере за какво всъщност се използва това. Единственият проблем с това е, че ако бебето държи сокчето, може да стане истинска каша, затова по-добре вие го дръжте. И, разбира се, сокчето трябва да е съобразено с възрастта на детето – без добавена захар или консерванти. 

3. Кажете на детето си да целуне сламката. Тъй като смученето от сламка е доста сходно с целуването, много деца се учат да използват сламка след като са опитали да я целунат. 

4. Избягвайте да се разочаровате или да бъдете притеснени. Ако се ядосвате, ще убиете желанието на детето да се научи, затова бъдете спокойни и всичко ще си дойде с времето. 

5. Ако видите, че действа в правилната насока – окуражавайте го.  

Един от най-лесните и разпространени варианти е да запушите сламката с пръст, така че тя да е пълна с течността. След това я изсипете отново в чашата, за да осъзнае детето ви каква всъщност е функцията на сламката. Така хем ще му е интересно, хем ще иска да опита и то.  

Друг вариант е да приготвите някое апетитно и вкусно пюренце, което да сложите на върха на сламката. Дайте на бебето да я пробва. И ако наистина е толкова вкусна, то ще се опита да разбере как да стигне до нея.

Вариантите са много. Най-важното е да сте спокойни, докато учите вашия мъник на умението да пие от сламка. Едно е ясно – със сигурност някои ден ще се научи, даже и без ваша помощ.


Бебе пие от сламка с придружител  

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,953 преглеждания

Comments are closed.