• No categories

Как да изберем детската количка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Детските колички са два основни вида – зимни и летни.

Зимните са по-масивни, големи и тежки. Новите модели зимни колички обикновено са с универсално предназначение. Те могат да се трансформират в столче за кола или в удобно походно легълце, а бебето може да заема в нея различни позиции – от легнала до полуизправена. Зимните колички са подходящи дори за новородени.

Те са по-тежки и цената им е по-висока.

Детските летни колички предлагат възможността детето да е седнало или полуседнало положение, така че вероятността да заспи в нея е малка. Имат голям сенник, за да предпазват детето от слънчевите лъчи през лятото. Летните колички не са подходящи за дъждовните и ветровити дни, но пък са много по-леки и лесни за управление и прибиране от майките, когато са сами.

Стабилност

Стабилността на количката зависи от материалите, от които е направена. Тези от алуминий и пластмаса са леки, но не са достатъчно стабилни и ако детето е по-тежко от допустимата тежест за количката, тя лесно може да се обърне и бебето да пострада.

При избора на количка е добре да се спрете на модел, които макар и малко по-тежък, е стабилен и надежден. Колички с трансформиращи се функции са за предпочитане, защото предлагат допълнителни удобства, за разлика от тези, които са със статични конструкции.

Функционалност

Хубаво е когато седалката на детската количка има възможността да се обръща към лицето на майката. Моделите с обръщаща се дръжка са много практични, защото само с едно движение се сменя позицията на детето, а то винаги е защитено от вятър, прах и дъжд.

Гръб

Гърбът на детската количка трябва да е стабилен и добре подплатен със здрава и водоустойчива материя, която да не запарява и да може да заема различни позиции – легнала, полулегнала и седяща. Това е много важно, защото децата често заспиват по време на разходка и трябва да можем с едно движение от седнало да ги поставим в легнало положение.

Относно цветовете – обикновено майките са практични и избират  цветове, които „търпят зацапване“. Изборът зависи от вкуса и предпочитанията, както и от пола на детето.

Аксесоари

Съпътстващите аксесоари към количките са сакове, кошници и мрежести джобове, които са от голяма полза за всяка майка, защото в тях обикновено се побират всички принадлежности, без които не можем да излезем на разходка с бебето. Важно допълнение е наличието на дъждобран, комарник и сенник. Когато избирате количка – обърнете внимане включени ли са в комплекта.

Колела

Повечето колички са с 4 колела, а напоследък има и такива с по 3. За повече стабилност в най-новите модели колелцата са по двойки, което осигурява по-голяма маневреност. Избирайте колички с по-големи колела, защото те по-лесно преодоляват неравностите и дупките по тротоарите и улиците.

Стандартът за големината на колелата на детската количка е около диаметър от 25 см. Твърдите гуми са по-издръжливи, особено в летния сезон и осигуряват по-гладко и меко возене, затова са за предпочитане.

Преди да се отправите към магазина да избирате количка, премерете широчината на вратите у дома и на асансьора, за да сте сигурни, че количката ви ще мине през тях.

Компактност

Компактността на детската количка е от значение когато ви предстои да пътувате с автомобил. Затова от полза ще е количката да се сгъва и разглабя, за да се побира в багажника. Тя трябва лесно да се сгъва, да заема малко място и да не е прекалено тежка.

Сигурност

Детските колички е добре да са от удароустойчива пластмаса и проветриви текстилни материи. Спирачната система трябва да е сигурна и да подсигурява всяко отделно колело. Ремъците, с които да фиксирате бебето трябва да са здрави, но подплатени и меки.

Цена

Детските колички, които отговарят на всички необходими условия, по правило са скъпи. Цената зависи също от модела и производителя.

Напоследък честа практика е родителите да предоставят количките на порасналите си деца на свои познати и роднини, които се нуждаят от тях. Изборът и при количките втора ръка трябва да бъде съобразен със същите изисквания каквито бихте спазвали и при избора на чисто нова.

И накрая: Когато избирате количка за бебето ви, вземете го с вас и го поставете в количката, то само ще ви подскаже дали се чувства удобно в нея или не.

По материали от http://vitaportal.ru/  и интернет

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,723 преглеждания

Comments are closed.