Как да избегнете „модните сблъсъци“ с вашето хлапе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

modni-bitki.2Ако и вашето дете е между 3 и 7 и вече проявява желание за самостоятелност и иска да се облича само, както и да избира аутфитa си без ваша помощ, значи е време да вземете някои важни решения.

Около третата годинка обикновено, децата започват да проявяват своите предпочитания към някои храни, напитки, играчки и дрешки. Именно тогава се случват и първите по-сериозни сблъсъци между родителското „трябва“ и детското „искам“.

И ако по отношение на храната и играчките родителите все още имат абсолютното право на избор и решение, то по въпроса за обличането, особено при момиченцата, съвсем не е така.

Да се развие усета за мода у малкото дете съвсем не е лесна задача и освен това е нужно време. Следващите съвети са именно за майките на порасналите, но не съвсем, деца. Те ще ви помогнат да потушите в зародиш модните спорове за това какво да облече хлапето и да не губите излишно време сутрин, преди работа и градина, когато времето и без това е твърде оскъдно.

1.       Децата обичат да са облечени пъстро и ярко и ако имат възможността да избират сами дрехите, с които да се облекат, вероятно ще изберат възможно най-ярките в гардероба си, като естествено за тях изобщо няма да е от значение дали панталонките си отиват с цвета на блузката.  Затова е добре когато купувате дрешки да ги подбирате цветово и да взимате по повече от едни цвят от даден модел. Така ще избегнете несъвместими цветови комбинации.

2.       Нека изборът да е ограничен. Когато оставите на хлапето малко възможности за избор от една страна ще избегнете излишното суетене, от друга то ще има все пак усещането, че само взима решението за това какво да облече. Ако зададете въпроса – син или зелен чорапогащник, детето ще избере един от двата, без да осъзнава, че вие диктувате правилата, и ще излезе от къщи убедено, че е облечено по начин, който само е избрало.

3.       Понякога малките момиченца, но и момченцата, биват обсебени от дадена дреха и са готови да обличат само нея ден след ден. Щом това им доставя удоволствие, оставете ги да го направят, но поставете твърдо условието, че на втория или най-късно на третия ден все пак тази дреха трябва и да се изпере. Бъдете подготвени, че любимата дреха може да е някои карнавален костюм, така че е добре да се въоръжите с търпение и да обясните кратко и ясно, че да се обличаме в карнавален костюм всеки ден не е добра идея. Трябва да предложите алтернатива обаче, която да е достатъчно изкушаваща.

4.       Вслушвайте се в детските предпочитания. Ако хлапето иска да си обуе чорапа наопаки или се оплаква, че чорапчето му убива или блузката „дращи“ по вратлето, вероятно то има основание за това. Проверете дали няма дефектен шеф или етикет, които да създава неприятното усещане. Ако поради такава причина детето иска да си обуе чорапите наопаки, оставете го да го направи.

5.       Изберете ден от седмицата, в който детето да прояви своя свободен творчески дух. Децата обичат да експериментират и не им се сърдете ако се опитат в този ден да излязат навън облечени с панталон и рокля едновременно. Това може да е проява на артистизъм, които макар околните да не разберат изцяло, може да донесе удовлетвореност и радост на детето. По този начин детето развива въображението и креативността си. Пък и знаем ли как Вивиън Уестууд е се е обличала, за да ходи на детска градина, може край нас да се разхожда някоя нейна наследница?

6.       Възможността за избор изгражда самостоятелност и самочувствие у децата,  те от своя страна могат да помогнат на децата да аргументират своите решения когато се налага. Затова е жизненоважно да им помогнем да развият собствен усет за стил и хармония. Когато ограничаваме избора им и ги напътстваме в тези на пръв поглед дребни неща, ние всъщност им помагаме да развият чувството си за независимост, а себе си спасяваме от безсмислените битки и споровете кои чорапи да обуе хлапето всяка една сутрин.

modni-bitki

По материали от: momsmagazine.com

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,525 преглеждания

Comments are closed.