Jump Math помага на децата да са отличници по математика

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mathematics and children

Jump Math е методика за преподаване на математика, разработена от Джон Майтън – математик от Университета на Торонто. Първоначално методиката е била разработена по метода на пробите и грешките за подпомагане на изоставащи ученици преди повече от 15 години.

Jump Math не променя програмата или материала, който се преподава, нито класната структура на обучение. В същото време всички деца в един средностатистически клас стават отличници по математика и учат с голямо желание.

У нас методиката Jump Math се преподава и в училище „Отец Паисий“ в Силистра. Учениците от втори клас поставят математиката на първо място в класацията на любимите си предмети в училище. Въпреки че имат само по 4 часа математика седмично, второкласниците са бронзови медалисти от престижно състезание по математика, където са се конкурирали с възпитаници на математически гимназии и специализирани школи.

Един от основните пет качествени резултата от Jump Math е сътрудничеството и проявата и използването на групова интелигентност. Децата разбират, че работейки заедно могат да отидат много по-далеч, отколкото най-доброто дете в групата.

До две години трябва да са готови първите седмокласници, които ще излязат, обучени по тази система.

Министерството на образованието, Софийския университет, Нов български университет и институтите на БАН започват работа по едно мащабно и сериозно изследване на математически компетентности и мотивация за учене и нагласата за развитие. То ще бъде проведено тестово в края на следващата учебна година и след това всяка година ще бъде провеждано не само в класовете до 4-ти клас, но и в по-горните класове, докато стигнат края на гимназията.

От Института за прогресивно образование имат амбицията да сформират скоро екип, който да започне разработка на материала по Физика или по Човекът и природата така, както това е направено по Математика в Jump Math.

Източник: www.bnr.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,497 преглеждания

Comments are closed.