Изпитани съвети за справяне със следродилната депресия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_depression.jpg postpartum-depression

Следродилната депресия се свързва с химични, социални и физиологични изменения, които настъпват след появата на бебето и са резултат от рязък хормонален спад след раждането. Тази взаимовръзка все още не е категорично научно доказана. Това, което е сигурно обаче е, че нивата на естроген и прогестерон по време на бременността се увеличават многократно. След раждането те рязко спадат и само 3 дни след появата на бебето нивата на тези хормони се приравняват до обичайните си стойности, а това е още една предпоставка за следродилна депресия.

Много е важно да знаем, че следродилната депресия може да се случи на всяка майка. Това не означава, че не сте силен характер, или че полудявате. Просто тялото и мозъкът ви реагират на гореспоменатите промени. Симптомите на следродилната депресия лесно могат да бъдат пропуснати. Те са съвсем нормални за всяка родила наскоро жена. Включват проблеми със съня, промени в апетита, умора, спад в либидото, чести промени в настроението. Познато, нали? Това, за което обаче трябва да наблюдаваме, са други симптоми на депресията, които я съпътстват. Например загуба на желание за живот, чувство на безполезност, безнадеждност и безпомощност. В по-тежките случаи дори желание да нараним себе си или някой друг.

Ето защо е добре да помислим за превантивните мерки още преди някой от неприятните симптоми да се появи.

Здравословният начин на живот е категоричен плюс за депресивните състояния. Включването на физическа активност като разходка с бебето и/или леки упражнения учудващо много подобряват настроението. Важно е да се опитаме да получим и адекватна почивка. Дoбра идея е да наблегнем на леките храни и да избягваме алкохола.

Омега-3 мастните киселини спомагат в борбата със следродилната депресия. Всъщност, наскоро извършено проучване показа, че ниският прием на омега-3 в храната е свързан с развитието на този тип депресия. Опитайте се да приемате добавки или поне да увеличите приема на храни като ленено семе, чия, сьомга, сардини, други по-мазни риби.

Рибофлавин или витамин B-2 може също да помогне за намаляване на риска от развитие на следродилна депресия. Проучване, публикувано в “Journal of Affective Disorders”, изследва този витамин заедно с фолиева киселина, кобаламин и пиридоксин. Рибофлавин е единственият, за който е установено, че има положителен ефект върху промените на настроението.

Жълтият кантарион лекува депресия. Има и известни доказателства за това, че тази билка е ефективна при лечение подобни състояния. Лавандулата също е известна със своите успокояващи свойства.

Много е важно да имаме реалистични очаквания, за да избегнем депресията след раждане. От тази гледна точка би било полезно да се запознаем с доказани и разнообразни четива на тема бременност и майчинство, за да знаем какво да очакваме дори в емоционален аспект. Съвсем не е нужно да се стремим да правим всичко сами. Често след като родим, ние се искаме да сме както перфектни майки, така и перфектни домакини. Това не само не е нужно, но и никой не го очаква от нас. Току що сме дарили живот и съвсем естествено се нуждаем от време преди да се възстановим и да свикнем с новото положение. Най-разумно е да отложим някои от задачите във времето или да помолим друг да ги свърши.

Трябва да отделяме време за себе си и след раждането. Да излезем навън, да се забавляваме, да се отдадем на любимото ни хоби. Да се върнем към всичко, което ни е носило удоволствие и преди раждането. Дори това да означава да помолим бабата да гледа бебето, докато ние почетем книга и хапнем сладолед. Отделяйте време за връзката със своя любим и не лишавайте таткото от време с мама насаме. Вечери навън, кино и всякакви споделени занимания с любимия човек гарантирано ще подобрят настроението ви. И не забравяйте, че “помощ” не е мръсна дума и няма нищо срамно в това да потърсите такава и от специалист.

Много жени често потъват в рутина след раждането и се изолират от външния свят. Донякъде разбираемо, имайки предвид, че новопоявилото се бебче е фокусът на Вселената. Това обаче е една от най-големите предпоставки да развием следродилна депресия.

Мъжете могат да помогнат на половинките си, като:

– Предложете помощ на половинката си с домакинската работа преди тя да ви попита.

– Насърчавайте я да отдели време за себе си. Времето за почивка е необходимост за всяка млада майка, а умората е основен фактор за влошаване на симптомите.

– Не очаквайте да бъде супер-домакиня, само защото е вкъщи по цял ден.

– Опитайте да се прибирате навреме и да сте по-дълго у дома.

– Погрижете са да има кой да гледа детето и изведете любимата си на вечеря

– Демонстрирайте привързаност, но бъдете търпеливи, ако тя не е в настроение за секс. Нормално е да има ниско сексуално влечение в първите седмици след раждането.

Следродилната депресия е често срещана и за съжаление често подценявана. Тя не е болест и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-бързо ще отшуми.

По материали от dir.bg и интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,884 преглеждания

Comments are closed.