Изчерпан яйчников резерв

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

qichnikov-rezerv

В живота на всяка жена рано или по-късно идва момент, в  който осъзнава че е време за бебе, но в днешно време за много от жените тази мечта се оказва по-трудно достижима или непостижима, защото репродуктивният материал е намалял или  липсва. Лекарите наричат това състояние “изчерпан яйчников резерв”.

Какво означава това?

Всяко момиченце се ражда с пълния брой овариален резерв, който е около 1 млн. яйцеклетки, като тази цифра е различна за всяка жена и се предопределя още в 13 г.с. от бременността на майката, а броят на овулиращите яйцеклетки постепенно намалява с годините. При мъжете нещата не стоят така. Те са облагодетелствани и в това отношение и продължават да произвеждат сперматозоиди до края на живота си. Така, с напредването на годините при жената, тя ежемесечно с всеки цикъл губи определен брой яйцеклетки. Ако жената е здрава, то изчерпването на този така скъпоценен запас става постепенно. Около 35-40 годишна възраст женската полова система започва да старее, което предопределя влошаване на качеството и количеството на отделените за оплождане яйцеклетки. За всяка дама този процес е строго индивидуален. И докато при някои дори и след 45-50-годишна възраст биха могли да се намерят здрави яйцеклетки и да бъде напълно възможно зачеване по естествен път, то при други яйчниковият резерв се изчерпва още  около 25-27 годишна възраст.

За съжаление, повечето жени, решили да имат рожба, разбират за своята намалена плодовитост едва когато започнат опитите да забременеят. Причините могат да бъдат най-различни – генетична предразположеност, тютюнопушене, стрес, химиотерапия, излагане на радиация, автоимунни заболявания, хирургически интервенции, свързани с яйчниците и др., но ясен и еднозначен отговор на въпроса защо се случва така, все още няма. Няма и ясно изразена симптоматика, която да подскаже предварително, че нещо не е наред, за да може жената да предприеме навременни мерки. Няма болки  и неразположение.

Ако се установи нисък овариален резерв, е необходима навременна консултация с репродуктивен специалист, който ще назначи необходимите изследвания, спрямо индивидуалното състояние на пациентката, както и кръвни изследвания за определени хормони:

– АМН – Антимюлеровият хормон се отделя от помощни клетки, отговарящи за подготовката на фоликулите и се изчерпва в произволно избран ден от месечния цикъл на жената, правопропорционално с намаляването на броя активните яйцеклетки. Ако нивата му са занижени е възможно да е налице “намален или изчерпан яйчников резерв”. Разбира се, добре е да се направи повторна проверка, тъй като хормонът е известен като един от “най-капризните” и резултатите биха могли да са различни.

– FSH – наричан още фоликулостимулиращ хормон, той бива изследван през 2-3 ден от месечния цикъл и дава много важна информация за състоянието на яйчниковия резерв. Произвеждан от хипофизата и има “задачата” да събуди фоликулите, за да може да се развие яйцеклетйата и да се подготви за оплождане.

– LH – За да бъдат най-точно тълкувани стойностите на FSH е добре хормонът да бъде изследван заедно с още два други – LH и Е2 или Естрадиол. LH също се образува в хипофизата и има задачата да стимулира окончателното съзряване на фоликулите, тяхното разпукване и последващата овулация.

– Е2 – Естрадиолът  е главният женски полов хормон, който има водеща роля за правилното функциониране на яйчника. Той се отделя от растящия фоликул, повишава неговата концентрация и е “лампа” за хипофизата, че трябва да намали производството на FSH. Ако това се случи в началото на цикъла, този преждевременен ръст предизвиква необичайно и лъжливо понижаване на нивата на FSH и заблуда, че всичко с яйчниковия резерв е в норма.

Към всички тези изследвания е добре да се назначи преглед с ултразвук, чиято цел е да определи яйчниковия диаметър и брой на антралните фоликули (в които растат и се развиват най-просто казано активните и готови да бъдат оплодени яйцеклетки), допълвайки с още по-голяма точност резултатите, получени от хормоналните изследвания.

По този начин може да се даде окончателна оценка за състоянието на на яйчниковия резерв.

По материали от dama.bg и интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,509 преглеждания

Comments are closed.