Игрова терапия по време на пътуване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

игрова терапия за пътИдва времето на отпуските и пътуванията. Как обаче да направим и самото пътуване приятно ако имаме малки деца? Темата е толкова позната на родителите, че няма нужда от уточнения. Най-критичната възраст е от една до три години. След това детето има изградени интереси, а  общуването и обясненията са доста по-безпрепятствени.

Предлагам ви принцип, по който да изберете заниманията в колата или автобуса, за да няма истерии, крясъци и сълзи. Той е основен в работата на всички детски терапевти – психолози, логопеди, педагози, психотерапевти, и е наистина работещ!

Накратко:

–  С предметът/играчката, трябва да могат да се изиграят повече от  три различни игри.

– Предметът трябва да е съобразен с околната обстановка – за колата изключете всички дребни играчки, пъзели, малки аксесоари за кукли.

– Игрите не трябва да са еднообразни; трябва да занимават различните сетива на детето.

– Игрите се предлагат една по една на детето! В момента, в който подадете следваща играчка, прибирате предходната.

– Подходящо е да съберете и нови занимавки и стари, добре познати на детето. Така ще можете да създадете игра със старата играчка, нова игра с новата играчка и още една нова игра със старата и новата играчка.

– Ако една игра доскучае на детето по-добре я приберете за по-късно. Не допускайте изнервяне, късане или хвърляне, защото заради неприятното чувство, може детето да я откаже съвсем, а вие не искате да “губите козовете си”, имате още няколко часа път!

 – Ако детето се е загледало, отнесло се е в свои мисли, седи си спокойно и чопли етикета на столчето си, в никакъв случай не го прекъсвайте с игри! От вас зависи дали приготвения арсенал от забавления ще ви стигне! Включете изненадите, когато усетите напрягане на обстановката!

Няколко подходящи предложения

Книжка с лепенки – предварително прибирате листа с лепенките и първо предлагате само книжката. След разглеждането и коментирането на картините започвате да подавате една по една лепенките и да търсите местата им из страниците. Най-удачно е да разрежете листа и всяка лепенка да е на отделно листче . Детето ще се занимава и с отлепване, и с търсене по страниците, и с  коментиране.

Хлабав ластик с няколко нанизани мъниста, здраво завързан! – не си причинявайте събиране на малки топченца изпод седалките, естествено докато преминавате през планински проход пълен със завои!

Ползва се за опъване с ходилата, и ръцете, дъвкане, увиване като гривна, слагане на главата като шапка. Внимание! – не показвайте на малкото дете как да си прави гердан. Не знаете след време, какво ще върже на шията си!

Музикална играчка с копчета, детски компютри, играчка със звуците на животните. Първо детето ще се забавлява със слушането на мелодиите или звуците, след това може да се редувате да ги имитирате, или да търсите определен звук. Накрая може да търсите в книжката кое животно издава съответен звук.

Печати с голям блок за рисуване. Ако решите, че такава игра ще се хареса на детето ви, осигурете нещо като масичка, за да е удобно, и за да предразполага за по-дълга игра. Отново подавайте печатите един по един. След като детето е запълнило цял лист подайте му молив и го карайте да открие и огради една по една картинките.

Пиша тази статия не само в ролята си на терапевт, но и на майка. Може би ви прави впечатление стратегическата постановка :).

Най-големият ни семеен  успех по време на път, и то дълъг – около 6-7 часа, беше тази игра:

igrova-terapiq-1

igrova-terapiq-2

igrova-terapiq-3

Направихме я със съпруга ми вечерта преди да тръгнем, защото си дадох сметка, че не сме подготвени за толкова дълъг път. Отпред е достатъчно голяма, че да се подпре в скута на детето. Горната част  се закрепва с тиксо (или въже) за предната седалка. Този паркинг ни спаси! Не сме си представяли, че може да има приятно и лежерно дълго пътуване с двегодишния ни тогава син. Лепенките бяха добавени по време на друго пътуване по описаната по-горе схема – първо игра, после добавяне на нови елементи към играта.

Предполагам вече си представяте как за момичета гаражът ще се превърне в къща за кукли! Или може да бъде зоологическа градина.

Като заключение ви предлагам най-новото наше откритие за спокоен път – близалка! Знаете, вече се продават  „полезни“ близалки. Случайно ни подариха точно такава „полезна“ близалка и тя остана в чантата ми. По магистралата се сетих за нея. Отрази се прекрасно.

Успех и приятен път!

anna_vlaevaТози материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева – Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946


Повече за автора ТУК

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,024 преглеждания

Comments are closed.