Хомеопатия при трета сливица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
third-tonsil-purvite7

Фарингеалната сливица или популярно наричаната „трета сливица” представлява струпване на лимфна тъкан, разположено под лигавицата на носоглътката, в свода и отчасти по задната стена на фаринкса. Тя е добре развита при децата, но през пубертета започва постепенно да атрофира.

Третата сливица е част от защитната система на организма и заедно с другите сливици образува т.нар. Валдайеров пръстен.

Когато се получи прекомерно разрастване на това лимфно струпване, специалистите по уши, нос и гърло поставят диагнозата аденоидни вегетации или инaче казано – увеличена третата сливица.

Причините за прекаленото разрастване на третата сливица са разнообразни. Най-често нейното увеличаване е резултат от прекарани инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища (особено, ако те са често повтарящи се). От своя страна, увеличената трета сливица възпрепятства доброто оттичане на секретите в носоглътката, може повече или по-малко да запуши евстахиевата тръба (свързваща гърлото с ушите), което пък благоприятства бактериалния растеж и възпалението на носоглътката и на ушите. Това възпаление от своя страна допринася за по-нататъшното увеличаване на третата сливица и така се затваря един доста неприятен и за деца и за родители порочен кръг.

Неблагоприятните фактори на околната среда (студ, замърсен въздух) и нерационалното хранене също спадат към предразполагащите фактори за хипертрофия на третата сливица. Все по-голямо внимание се обръща и на алергията като фактор за нейното увеличаване. В поддържането на възпаление в горните дихателни пътища и последващо увеличение на третата сливица принос може да има и гастро-езофагеалния рефлукс (връщане на съдържимо от стомаха към хранопровода).

Признаците за увеличена трета сливица са разнообразни: периодично или постоянно нарушение на носното дишане, често рецидивиращи хреми и/или възпаления на гърлото и на ушите, обилна секреция от носа, която се стича към гърлото и кара детето да кашля, дишане с отворена уста и др. При по-голямо увеличение на сливицата децата спят с отворена уста, хъркат, сънят е неспокоен и накъсан поради недоброто дишане. В резултат на неспокойния сън, на сутринта те се чувстват вяли и апатични и нерядко се оплакват от главоболие.

При особено уголемена трета сливица е възможно да има и промяна в гласа на детето, както и промяна във външния му вид – долната челюст увисва, лицето се издължава, променя се и се стеснява горната редица зъби, резците изпъкват напред – детето добива специфичен външен вид, известен сред лекарите като аденоиден фациес. Може да се достигне и до намаление на слуха на детето. В по-напредналите стадии, недоспиването и нарушеното снабдяване с кислород може да доведе и до нарушения в растежа и снижаване на интелектуалните способности на детето.

Радикалното лечение на увеличената трета сливица е оперативно (понякога нееднократно провеждано, поради склонността на третата сливица към рецидивиране), но в редица случаи операцията може да бъде избегната с помощта на правилно подбрана хомеопатична терапия. Тя постига разреждане на боледуванията от вирусни и бактериални инфекции, намаляване на алергичната готовност на организма, намаляване на гастро-езофагеалния рефлукс, а това води и до „свиване” на третата сливица. Има и хомеопатични препарати, които са насочени директно към намаляване на хипертрофията /разрастването/ на лимфната тъкан, каквито са Baryta carbonica 9 CH, Agraphis nutans 5 CH, Thuya occidentalis 9 CH.

Подборът на конкретните хомеопатични медикаменти, които да изградят схемата за свиване на третата сливица при всяко конкретно дете се извършва от квалифициран лекар-хомеопат, съобразно индивидуалните особености на това дете. От съществено значение за крайния успех на терапията е тя да започне възможно най-рано, преди да се достигне до крайните стадии на нарастване на сливицата и до появата на усложнения.

Практиката показва, че при навременна намеса, добре подбрана терапия и проявено упорство от страна на родителите, постиганите резултати за свиване на третата сливица са изключително окуражаващи и в повечето случаи спестяват оперативната интервенция.

*Информация не може да замести лекарската консултация.

Автор: Райна Томова,
гр. София
кв. “Лозенец”, ул. “Горски пътник” N 53
0888 148 912
www.homeopatiazateb.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,152 преглеждания

Comments are closed.