Хигиената при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всички малчугани се цапат, когато си играят – но нека бъдем честни, повечето деца се цапат дори тогава, когато спят. И докато в това все още няма нищо лошо, необходимо е да започнете да ги учите на някои основни правила за хигиената. Колкото по-често напомняте на детето си за нея, толкова по-бързо то ще се научи как да я спазва.


Хигиена: Основни правила

Вие трябва да научите детето си на основните правила на хигиената и най-добрият начин за това е детето да следва вашия пример. Трябва да се уверите, че винаги сте добър модел за подражание и се придържате към същите указания, които сте очертали на детето си – а именно, че си миете зъбите толкова често, колкото искате и детето да го прави, че си миете ръцете след като сте си играли с котката, че се грижите за собствената си хигиена по същия начин, по който искате и детето ви да го прави.

Когато са малки, децата не могат постоянно да бъдат отговорни за личната си хигиена, но ако сега изградите основата и кажете на малчугана си какво се очаква от него, когато стане по-голям, той ще е по-отговорен, докато някой ден (далеч в бъдещето) може и да ви изненада и да си измие ръчичките, без да сте му казвали.


         Разкажете му за микробите и за това как те могат да ни заразят, ако не се пазим от тях. Покажете му кога и как да си мие ръцете,
използвайки сапун.


         Ако достъпът на детето до кранчетата или сапуна е труден, може би ще е необходимо да сложите нещо в банята, на което то да може да стъпи.


      Докато миете детето в банята, обяснявайте какво правите. Може да му дадете сапуна и то само да опита. И не забравяйте, че всичко това може да се превърне в игра.


        Научете го как да си мие зъбките сутрин и вечер – независимо от това колко протестира, докато не навърши 6 годинки, детето няма да е в състояние да ги почиства добре, но може да опита,
преди вие да му ги измиете.


       Научете го да си слага ръката, когато кашля, и да използва кърпичка, когато е хремаво. Имайте предвид, че понякога може и да е трудно да го научите на това, защото децата се объркват как точно да си духат носа.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6 035 преглеждания

Comments are closed.