Хартояд, Пластоядка и Стъклояд тръгват на есенно турне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

EcoPrikazka

Забавното образователно куклено шоу “Приказки за юначета с празни тумбачета” поема на есенно турне от 18 септември. Вече пета година „Театър на приказката – София“ гостува на българските деца в различни части на страната по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме, ям разделно“. Над 8350 деца в страната вече са разпространители на идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

От основаването си най-голямата организация за управление на отпадъци у нас е възприела за своя мисия да възпитава у децата от 4 до 8 г. в цялата страна отговорно отношение към природата.

В спектакъла на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки жител на Земята към бъдещето на планетата. Това е реализация на мисията на „Екопак България“ – да образова най-малките, за да зарази възрастните със зелено мислене. „Децата са най-добрите посланици на нашите идеи и възпитават полезни навици у родителите си“, убедени са в „Екопак България“. Онези деца, които са се запознали вече с приятелите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, знаят, че разделното събиране на отпадъците е необходимо, за да могат те да бъдат рециклирани

По време на кукленото шоу децата се научават кой отпадък в кой цветен контейнер се изхвърля. „Научих, че отпадъците, които хвърляме в общите метални контейнери, замърсяват природата, а сметищата завземат все повече територии от Земята. А, ако събираме разделно отпадъците, те се рециклират и заживяват нов живот като се превръщат в нещо полезно“, обяснява компетентно Ния, 9 г. от София. След срещата си с Пластоядка в парка тя съзнателно следва съветите на приказните герои в ежедневието си.

Проектът се осъществява в партньорство с общините, с които „Екопак България“ има договор за управление на отпадъците.  Всички деца участват активно в състезания по сортиране на отпадъци, пеят, танцуват, а накрая всеки си тръгва с подаръци – комикс книжка за оцветяване и магнити с персонажите от пиесата.

Програма

18 септември 2019 г. – Монтана – пл. „Жеравица“, пред паметника на Септемврийци

19 септември 2019 г. – Мездра – пл. „България“

20 септември 2019 г. – Вършец – Естрадата пред Народно читалище „Хр. Ботев – 1900“

25 септември 2019 г. – Сопот – пл. „Иван Вазов“ пред паметника на Иван Вазов

Всички представления започват в 10:30 ч.

ЗА ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ

Тази година „Екопак България“ АД, най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната , отбелязва своята 15-та годишнина.

Една от сферите, в които компанията инвестира целенасочено през периода на съществуването си, е информираността на населението по отношение ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковка и рециклирането им. В изпълнение на тази мисия се реализират редица образователни инициативи, чиято цел е да научат децата да събират разделно и да се грижат за  природата.

„Екопак България“ обслужва население от 2,572 млн. души в  88 общини, в които са разположени 15 763 контейнера в три цвята – жълто, синьо и зелено. Компанията оперира с 42 камиона, които извозват отпадъците до 19 сортиращи инсталации.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

928 преглеждания

Comments are closed.