Грижа за кожата на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ммм, мирише на бебе! Новородените бебета ухаят така упоително, че пазиш аромата им на живот като най-благият, най-разкошният, най-деликатният. Твоят най-силен спомен за мирис.


За кожата на новороденото

Факт 1: кожата на току-що роденото бебе се нуждае от внимателна, умерена грижа

Факт 2: когато избираш нужните за това продукти, сигурно ще се спреш на такива без никаква миризма или със съвсем лек аромат на мандарина или лавандула – освен че това са най-често срещаните етерични масла в бебешката козметика, те могат да успокоят хем теб, хем малката ти рожба

Факт 3: през първите месеци бебето се нуждае от един продукт за тяло и един крем или балсам за дупе – препоръчваме чисто, органично масло за тяло и натурален крем за дупе


Бебешкото масло

Добрата рецепта за бебешко масло смесва няколко базови с няколко етерични масла. Базови са маслата от маслина, слънчоглед, вечерна иглика (енотера), прасковени ядки, жожоба; етеричното масло в бебешките продукти най-често е мандарина. Счита се, че то е най-безопасно и не може да предизвика нежелана кожна реакция; понякога го наричат „етеричното бебешко масло“.

Бебешкото масло служи както за вана, така и за масаж. Избери рецепта, чиято миризма ти харесва и сипвай по 10-ина грама (една капачка) във ваната на бебето, като хубаво разнасяш с ръка. След баня прави дълъг масаж със същия продукт.

Чистото масло попива чудесно, хидратира и подхранва. Често кожата на новороденото бебе изисква от теб да й осигуриш допълнително мазнина, защото самата тя все още не я произвежда в достатъчно количество.

сн. органично масло за тяло и баня без аромат Balm Balm (магазин Шипка: shipka.bg)


Масажът

Масажът е особено важен за сетивния и емоционален контакт с бебето. Когато го масажираш, галиш и докосваш, помежду ви се ражда най-силната връзка, която човешката природа познава. Имай предвид, че при масаж маслата проникват дълбоко в кожата – изключително важно е те да бъдат чисти, от органично земеделие, за да си сигурен, че не съдържат пестициди.

Mалки съвети: преди да нанесеш масло, овлажни леко кожата – така му позволяваш да попие най-добре ако не искаш да купуваш специално масло за бебе, обикновен био зехтин също върши работа- превари го, преди да го използваш.

сн. универсален бебешки балсам без аромат Balm Balm (магазин Шипка: shipka.bg)


Сапун?

Няма нужда да използваш сапун в грижата за твоето новородено – то не се цапа, от по-сериозно измиване се нуждае само неговото дупе, но и дупето не обича какъвто и да е сапун. Избери възможно най-меката, нежна рецепта, задължително 100% натурална. Препоръчваме течен сапун на глицеринова основа без аромат или със съвсем лек мирис. С него можеш да миеш и своите ръце, деколте, както и гърдите, докато кърмиш.

сн. органичен глицеринов сапун без аромат Ecosoapia (магазин Шипка: shipka.bg)


Лосион за тяло?

Лосионът за тяло е алтернатива на маслото. Ако е лято и идеята за масло не ти допада, както и в случаите, когато кожата на бебето се изсушава по-лесно, можеш да редуваш масло (нощем) с лосион или балсам (през деня). Лосионът е лек крем, а балсамът – по-плътен продукт; и двата осигуряват добра повърхностна защита на кожата и в различна степен не й позволяват да изхвърля повече от нужните й вода и мазнина.


сн. лек и ароматен лосион за бебе с ши и мандарина (магазин Шипка: shipka.bg)

 


Допълнителна грижа

Ако по кожата на твоето новородено се появяват малки люспи (лишеи), използвай балсам с ши (карите), пчелен восък или друг натурален втвърдител в комбинация с базови масла като жожоба или зехтин и екстракти от невен и/или лайка, които успокояват и възстановяват кожата. Нанасяй няколко пъти на ден върху наранената кожа.

За крусти (корички по главата) използвай богато базово масло – например пореч. Или готов продукт, отново масло, но с по-сериозна рецепта. Избери качествени съставки, защото крустите са упорити. Не забравяй, че това е временно състояние на скалпа и не се вглеждай прекалено в него.


сн. органично масло срещу крусти Erbaviva (магазин Шипка: shipka.bg)


За най-нежната кожа

За подсечено дупе препоръчваме 100% натурални кремове с цинк – маслата им успокояват и обгрижват кожата, тъй като цинкът принципно я изсушава. Нанасяй съвсем тънък слой от крема. Съвсем тънък слой. Когато дупето се подсече, не го мий нонстоп с вода, а го бърши с памучна кърпа, напоена в масло. Редувай цинковия крем с натурален балсам, който прави лек филм върху кожата и възстановява мастния й състав. Памучната кърпа за еднократна употреба, напоена в масло, е чудесна алтернатива и на мокрите кърпи, когато дупето е чувствително, както и ако бебето е момиче. 


сн. 100% натурален крем за дупе с цинк Erbaviva (магазин Шипка: shipka.bg)ДА

Намери чист препарат за пране. Повечето на пазара съдържат цял каталог вредни химикалки – спести ги на твоето новородено, защото след време проблемът може да бъде много по-сериозен от обикновено кожно раздразнение.

НЕ
Избягвай да мажеш лицето на малкото бебе, освен с най-прост продукт – отново ши или пчелен восък. Ако кожата изглежда набръчкана, напукана или раздразнена, изчакай няколко дни, след което хубаво я овлажни.

Не дразни кожата на бебето, когато по нея има пъпки – изчакай да минат без да ги изсушаваш, като ги мокриш излишно. Обличай бебето проветриво, освежавай въздуха наоколо, не му позволявай да се поти прекалено. Подсушавай с мека памучна кърпа. Не го обличай в дрехи от синтетични материи.

На shipka.bg можеш да разгледаш тези продукти, както и други предложения за чиста бебешка козметика.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,889 преглеждания

Comments are closed.