Грижа за дрешките на новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby clothes

Всички с нетърпение очакват голямото събитие – появата на бебето и идването му у дома. Но дори в ерата на еднократните пелени, всички трябва да са наясно, че заедно с голямото събитие се задава и голямо пране. Да, това е моментът, в който ще стане ясно дали си имате надежда и качествена пералня и ще издържи ли тя новото изпитание.

Дрешките на новороденото изискват по-внимателна грижа, тъй като кожата му е много по-чувствителна към химикалите, които се съдържат в праховете за пране, дори тези, обозначени като „бебешки“. Друг важен елемент от грижата за детските дрешки, пеленки и други принадлежности е гладенето. По-възрастните жени вероятно ще ви посъветват, че то трябва да се прави и от двете страни, което без съмнение, ще отнема двойно повече време.

И така, как да се справите с всички нови и нетипични задължения след раждането, че да не прекарвате всичкото си време край пералнята и масата за гладене?

1. Бебешките дрешки и постелки трябва да се перат отделно от тези на възрастните. Тъй като имунната система на новороденото е все още доста крехка тя по-лесно може да бъде атакувана от микроорганизмите и бактериите, които за възрастните са напълно безобидни. Ако перете дрехите на бебето със своите, рискувате да пренесете част от тези бактерии и микроорганизми върху дрешките на бебето и да го заразите.

2. Когато пазарувате за бебето, избирайте артикули с надпис „подходящо за новородени“. Перилните препарати не трябва да съдържат фосфати, хлор и парфюми и да са с по-малко повърхностно активни вещества (ПАВ).
Когато имате възможност взимайте средства със сребърни йони.

3. Детското бельо не е нужно да бъде изварявано, достатъчно е да изперете памучните дрешки и всички, които позволяват на 90 градуса. При тази температура на водата всички патогенни микроорганизми и акари нямат никакъв шанс.

4. След всяко използване на пералнята машина грижливо изсушавайте барабана като го избършете със суха кърпа. Погрижете се по същия начин и за гумените уплътнения. Това е едно от задължителните условия, за да остане пералнята ви здрава по-дълго време и без лоша миризма на мухъл и плесен, които при следващо пране биха могли да попаднат върху прането.

5. Бебешките дрешки често са „украсени“ от най-разнообразни по цвят и вид петна. Те са задължителни по време на захранването. Понякога всички усилия да ги премахнете остават напълно безрезултатни, а агресивните препарати определено не са приятели на нежната бебешка кожа. Ето защо можете да пробвате да ги накиснете в кислородна вода за няколко часа, а след това да ги изплакнете обилно с обикновена. Пробвалите споделят, че този начин дава много добри резултати, като наред с това се запазват и цветовете. Използването на белина за белите тъкани не е оправдано по никакъв начин.

6. Прането на бебето расте като количество правопропорционално на неговата възраст, а с това възниква и въпросът: „Къде да прострем всичко това?“ Класическият простор на балкона не винаги е добро решение, тъй като в големите градове въздухът е твърде замърсен, а баните в модерните жилища са малки. Решение за тях може да са подвижните простори, чиито механизми позволяват окачването на прането на повече от едно ниво в затворено пространство – баня, мокро помещение или проветрив килер.

Разбира се, използването на сушилня е добро решение, но и при нея правилото за отделянето на бебешките дрешки от тези на възрастните е в сила, както и използването на програма за сушене на фини тъкани. Сушилнята обаче изисква помещение и специални условия за инсталиране.

7. Гладенето на бебешките дрешки поне до навършване на годинка е препоръчително. Гладенето от двете страни на дрешката обаче е само мит, така че можете да си го спестите.

8. Как да опазим дрешките на бебето чисти? Този толкова важен въпрос на първо място е свързан с шкафа, в който ще съхраняваме бебешките дрехи и принадлежности. Той също трябва да е предназначен само са бебето. Най-удобни са раклите с чекмеджета, в които да подредим дрешките по вид. Така ще пестим време, когато търсим определена дрешка.

превод и адаптация от www.podelkidetkam.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

30,295 преглеждания

Comments are closed.