5 умения за живота, които децата развиват чрез изкуството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
decata_i_izkustvoto 3


Заниманията с изкуство могат да помогнат на всяко дете да изгради своето самочувствие и да развие способността да взима самостоятелни решения. Стимулирането на детските сетива чрез изкуството повишава социалните умения на децата и ги прави по-инициативни и креативни.

Изкуството предоставя възможността на родители и учители да насърчават всестранното развитие на всяко дете, затова то трябва да присъства като неразделна част от възпитателния и обучителния процес на подрастващите и да е основен акцент в трупането на опит  и развитието на способността децата да изразяват себе си.

Художествените занимания помагат на децата да развият пространствено мислене и усещането за естетика и красота, но стимулират и редица сензорни усещания. Те носят удовлетворение и самочувствие на децата.

Важно предимство на изкуството е, че то освен да стимулира сетивата, събужда детското любопитство, което позволява всяко дете да пътешества смело и самостоятелно в света на различни загадки, идеи и търсения, точно както когато събере смелост да смеси два цвята бои, за да види какъв ще е новият, който ще се получи. Чрез творческите занимания детето открива какво дава добри или лоши резултати и се научава какво е добре да прави и какво не.

В днешния изключително преситен с информация свят и свободния достъп до най-новите академични постижения в науката, изкуството остава своеобразен тих, но реален и богат на предизвикателства пристан, от който децата могат да изследват свободно света, да му се радват неподправено и да мислят самостоятелно.

Днешните деца нямат нужда от поднесена наготово информация, те търсят възможности да изследват нещата от живота, да експериментират, да решават практически задачи, за да прилагат умения си и да вземат самостоятелни решения, така че да се чувстват удовлетворени.

Изборът на правилни художествени занимания ще стимулира проявите на различните таланти у детето. Те трябва да бъдат провокирани да се изявяват самостоятелно, а не родителите да се опитват да натрапват готови модели или образци, които децата сляпо да следват.  Ако постоянно правим това, децата ще свикнат да копират готовия модел, а това би забавило тяхното развитие. Трябва да е ясно, че изкуството е спонтанно и не подлежи на предварително планиране. Именно това е и основната цел на арт заниманията: децата да се научат да мислят, да се изразяват свободно, да споделят своите фантазии и идеи и да решават смело всеки проблем, изпречил се на пътя им.

Кои са петте основни умения за живота, които децата развиват чрез изкуството?

Прочетете тук:

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

16,204 преглеждания

Comments are closed.