Шест важни житейски урока, които не се учат в училище

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

life lessons

Лятната ваканция за някои вече започна, други са на финалната права. А родителите винаги са в час, дори през ваканцията. Мислите за бъдещето на децата, за тяхното здраве, образование и просперитет никога не заспиват.

Училищните уроци остават в съзнанието на всеки, но житейските – те се учат всеки ден, и зиме и лете, и през учебната година и през ваканциите.

Ето шест житейски урока, които не се научават в училище:

Как да се грижите за дома си?

Често родителите очакват и изискват помощ в домакинската работа у дома от децата си, но по-често поемат цялата отговорност за тази грижа сами. И това е една сериозна родителска грешка. Ето защо е важно, родителите да изискват от децата си повече активност в тази насока, за да могат децата едни ден, когато напуснат бащиния дом да са независими и самостоятелни и това да не ги плаши.

Как се водят преговори?

За всеки човек е важно да може да се споразумява с хората, с които контактува, независимо от възрастта си. Първо са приятелите, после съучениците, колегите, работодателите. Децата трябва да се учат как да преговарят, как да се споразумяват. Те трябва да се опитват да търсят решения по отношение на сговорчивостта и отстояването на личното мнение и собствените интереси, което е в основата на воденето на добри преговори от най-ранна възраст.

Как да окажат първа помощ, ако се наложи?

Преди години в училищната програма имаше часове по Първа помощ. За съжаление днес такива не се провеждат. Затова всеки родител трябва да отдели време и да научи своето дете какво е необходимо да направи, ако то или негов приятел попадне в спешна ситуация. В това отношение от голяма полза биха били съветите, които дава БЧК, но на първо място всяко дете трябва да знае националния спешен номер 112 за критични ситуации и да знае как да го използва при нужда.

Как детето да създава нови познанства?

Познанствата са полезни, защото колкото повече хора познава един човек, толкова повече възможности ще има пред себе си. Много от първоначалните познанства се превръщат по-късно в приятелства за цял живот. Важно е всяко дете да знае, че приятелството се гради на принципите на сърдечността, искреността и позитивизма.

Как да си прощаваме?

Всеки човек допуска грешки, независимо дали е дете, юноша или възрастен. Но всеки трябва да има и повече от един шанс, за да поправи грешката си или да докаже правотата си. Всеки трябва да може да дава и да получава прошка, защото с прошка се живее по-лесно и се постига много повече.

Не всичко се случва по правила.

Мнозина казват, че правилата са, за да се нарушават. Разбира се, това е по-скоро в реда на шегата. Правилата са, за да може всеки да е отговорен за постъпките си и да е равнопоставен в една или друга ситуация с останалите, но това е правило валидно за децата докато са в училище. В живота правилата не са очертани със строги рамки, често за да се случи едно или друго нещо, очертания се прескачат, а понякога логиката отсъства. Затова децата трябва да знаят, че макар правилата да са разтегливо понятие, е важно те да имат свои собствени принципи, които да отстояват и следват неотклонно, за да не се разочароват и обезкуражават при първата житейска трудност.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,267 преглеждания

Comments are closed.