Децата в няколко области в страната излизат отново в грипна ваканция

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

flu child

В редица населени места учениците излизат в грипна ваканция заради повишения брой на заболелите. По препоръка на здравните власти до 6-и март, включително, във всички училища в областите Бургас, Шумен и Перник се прекратяват учебните занятия.

Препоръка да не се учи до края на седмицата заради повишаване на заболеваемостта от грип има и за училищата в общините Варна и Благоевград. До 6-и март е преустановен учебният процес и в габровските общини Дряново и Трявна. До 4-ти март включително е ваканцията за учениците в добричката община Дългопол, както и в силистренската община Дулово.

От утре до 6-и март, включително, всички училища в община Варна затварят врати. Заболелите са 168 на 100 000, преобладава грип тип Б. Предприемат се и ограничителни мерки за свижданията в болниците и в детските и в женските консултации. За Варненска област предстои да се реши дали се удължава грипната ваканция в община Дългопол, която беше обявена преди ден, и дали в община Провадия, където в едно от училищата има повече болни деца, ще се обяви грипна ваканция, но това ще стане ясно на 4-ти март. За останалите общини ще се решава поетапно, в зависимост от нивото на заболеваемост.

До края на седмицата няма да има учебни занятия в Бургаска област. Броят на заболелите от грип надхвърли епидемичните стойности, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров. На учениците, които излизат в грипна ваканция до края на седмицата, той препоръча да не се събират по много, да избягват масови мероприятия на закрито, а когато се събират много хора в една кинозала, в молове и в кафенета, ръцете трябва да се мият по-често и да се спазва лична хигиена.

Районната здравна инспекция в Перник препоръча учениците да излязат в тридневна ваканция след националния празник. Предложението е за цялата област и е във връзка с двойни скок на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания в региона, като най-много са болните във възрастовите граници от 0 до 29 години. Предвид това и доказаната циркулация на грипни вируси тип А и тип Б, и с цел ограничаване интензивността на епидемичния процес местната здравна инспекция предлага 4-ти, 5-и и 6-и март да бъдат обявени за неучебни. За повечето ученици в региона това ще бъде втората грипна ваканция тази година, а за възпитаниците на начално училище „Архимандрит Зиновий”, основно училище „Христо Смирненски” и за Техническата професионална гимназия „Н. Й. Вапцаров” в Радомир – третата поред грипна ваканция.

Районната здравна инспекция в Благоевград препоръча на кмета на общината да освободи децата от училище в периода 4-6 март, а в детските градини да се приемат само здрави деца. Това потвърди д-р Веселка Мончева, ръководител на дирекция „Контрол върху заразните болести“. Тя уточни, че поради увеличения брой на заболявания в ученическа възраст от грип Б се предлага чрез предписание до кмета на община Благоевград да освободи той децата за три дни – сряда, четвъртък и петък, от 4-ти до 6-и.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,411 преглеждания

Comments are closed.