Грипната епидемия засяга най-сериозно децата от 0-4 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тази година от грипната вълна най-силно е засегната възрастовата група от 0-4 годишна възраст, следвани от възрастовата група 5 -14. Връчено предписание на 19.01.2018 г. до Регионално управление на образованието Благоевград за грипна ваканция на учениците от община Благоевград от 22.01.2018 г. до 24.01.2018 г. включително. В много паралелки в училищата отсъстват по десетина и повече ученици. В някои класове болни са половината деца, казаха учители.

Стара Загора е пред грипна епидемия, съобщиха от Здравната инспекция към МЗ. Здравните инспектори отчитат висока заболеваемост в община Димитровград, област Хасково, но все още не са достигнати предепидемични нива. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки.

Още миналата седмици Регионалната здравна инспекция в Силистра издаде ограничителни мерки, включващи профилактични прегледи и имунизации на здрави деца и профилактични прегледи на бременни. Ограничават се свижданията в болничните отделения и се въвежда пропускателен режим.Причината са установените предепидемични стойности на острите респираторни заболявания в региона. Отчетени са 213 болни на 10 000 души. Това е над средното за страната 176 на 10 000 души. Най-засегнати са възрастовите групи до 4 и над 30 години. Има съобщения от личните лекари за случаи с клинична характеристика на грип. Вземат се проби, за да се установи циркулацията на грипните вируси.

И Бургас е в предепидемична обстановка, каза д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ-Бургас. За изминалата седмица са регистрирани 370 случая на заболели от остри респираторни заболявания. За да се обяви грипна епидемия трябва да има 470 заболели при наблюдавани 20 000 души или 186 за 10 000 души. Д-р Цанова припомни, че случаите на грип се наблюдават от ноември. През тази седмица се очаква броят на болните да се увеличи.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,047 преглеждания

Comments are closed.