Грешките, които допускаме по отношение на храненето на децата (с най-добри намерения)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_zloiadoto-dete-1.jpg

1. Купуваме домашна везна и започваме да го мерим преди и след всяко хранене
Това е напълно ненужно, защото при малките деца с едни поглед можем да забележим дали са недохранени или пълни. Сравняването с педиатричните таблици също не е съпоставимо с развитието на всяко дете, защото отделния организъм се развива по своя собствена крива на растежа.

2. Непрекъснато се тревожим, че детето не е поело достатъчно храна и го „подсилваме“ с допълнителни закуски, най-често сладки, вафли, солети и други подобни
Естествените механизми, регулиращи правилното хранене на децата, се формират в процеса на еволюцията, когато все още усещанията да солено и сладко не са формирани. Сладкият и солен вкус може да заблуди мозъка и да повиши апетита, въпреки че тялото реално няма нужда от храна. По този начин се отключва вратата към излишното тегло и затлъстяването.

3. Много приемаме пиенето на мляко за утоляване на жаждата, а не за отделно хранене
Тъй като млякото е течност, повечето от нас са склонни да го причисляват към течностите за утоляване на жаждата, а не за храна, което е погрешно, тъй като в него се съдържат много белтъчини, мазнини и захари, които го правят доста калорична закуска на практика. Така че, ако детето пие често мляко, не се тревожете, че не приема твърда храна.

4. Допускаме игри и забавления с храната
Често в името на това детето да погълне няколко лъжички супа или пюре, сме склонни да разиграваме сценки, да танцуваме и пеем и дори да влизаме в ролята на самолети и багери. Това е абсолютно погрешно. Ако едно дете не желае да се храни, по-добре да го оставим, отколкото да го тъпчем, затова това е един от сигурните пътища към затлъстяването в зряла възраст.

5. Използваме храната като награда или наказание
Често прибягваме до наказания, ако детето не иска да си изяде броколите или му купуваме шоколад, че е направило нещо добро. По този начин изкривяваме възприятията му за храната и нейната роля в живота на хората. По отношение на храната и храненето е недопустимо тя да се използва за награда или наказание. Вкусовите предпочитания на децата се формират благодарение на нашето отношение към различните продукти, така че, докато са малки, отговорността какво ще предпочитат по-късно децата ни, е изцяло в наши ръце.

6. Заставяме детето да изяде всичко, до последната лъжичка
Ако не насилваме детето да си изяде всичко на всяка цена, то пак ще поеме достатъчно количество храна, само че, без драми и отрицателни емоции. Децата имат чудесно развити регулаторни механизми, на които ние, родителите е добре да се доверяваме по-често. Добре е да сме наясно, че ако в купичката останат две-три лъжички от попарата или пюрето, от това никой няма да пострада, най-малко детето. То спира да се храни, когато почувства, че се е нахранило, затова да го насилваме и гоним с пълната лъжица е излишно и дори вредно.

7. Бързаме да въведем твърда храна преди шестия месец
Съвременните препоръки на СЗО и УНИЦЕФ са децата до 6 месечна възраст да се хранят изключително и по възможност само с кърма. До 6-я месец децата не се нуждаят от друга храна и сокове. Добрата новина в това отношение е, че самите деца, които са кърмени, а дори и тези, които се хранят с изкуствени млека, предпочитат този начин и отказват да приемат други храни. Понякога това продължава до 8 и дори до 10 месец. Това важи с особена тежест за естествено хранените деца. Техните връстници, които се хранят с изкуствено мляко са по-склонни да бъдат захранени в по-ранна възраст.
Естествено хранените деца понякога отказват дори вода. Това е естествено, защото чрез кърмата те си набавят достатъчно течности. Единствената ситуация, при която е добре да се дава допълнителна вода е, когато кърмачето е с висока температура, повръщане или диария.

8. Когато детето е болно го тъпчем с бульони, чайове и плодове сокове
Това е изключително безсмислено и безполезно, въпреки, че повечето от нас го правят с убеждението, че така помагаме на детето да се възстанови по-бързо. Всеки човек – дете или възрастен, губи апетита си, когато е болен. Това е естествена реакция на организма да се справи с инфекцията. Ето защо е напълно погрешно да се дават насила храни и напитки по време на заболяване. Това важи както за децата, така и за възрастните. Често приемането на храна, особено насилствено, може да доведе до повръщане и влошаване на общото състояние.

9. Използваме препарати за повишаване на апетита
Това също е напълно излишно, а може да е и вредно. Повечето апетитовъзбуждащи средства съдържат ципрохептадин, който е психоактивно вещество, което може да предизвика редица странични ефекти. Най-честият резултат от подобно решение е, че детето може да започне да се храни повече, да поема повече храна, дори, когато не е гладно, което би се отразило негативно на здравето му. Подобна „терапия“ на безапетитието може да предизвика и сънливост, липса на желание да игра и физическа активност, които допълнително ще допринесат до натрупването на излишно тегло.

“Детето ми не иска да яде”
Карлос Гонзалес

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,824 преглеждания

Comments are closed.