Глоби за родителите, които не изпращат децата си на предучилищна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-gradina

Децата във Франция тръгват на задължителна предучилищна подготовка още на три годинки. Идеята е на президента Макрон и влиза в сила от следващата учебна година. От нашето просветно министерство готвят подобна промяна и у нас, но докато Франция сваля с цели 3 години възрастта за започване на подготовката за училище, то в България ще е само с една. По план от 2021-ва година децата ще тръгват на предучилищна подготовка с година по-рано, на четири, вместо на пет години, както е сега.

Четиригодишните ще се учат да броят до 5, да разпознават сезоните и цветовете, да назовават частите на денонощието, да преразказват кратки приказки. Освен това и да определят полово-ролевата принадлежност на членовете на семейството. Сред ползите от ранното влизане в системата, според експертите, са по-доброто усвояване на майчиния език, развиване на умения за общуване, както и формиране на положителна нагласа към училището.

За родителите, които не пуснат децата си на градина след навършване на 4 години, ще има глоби. Такива има и сега, но за семействата на 5-годишните. Въпреки това  данните показват, че всяко 5-то дете у нас не ходи на детска градина. Най-честата причина, която посочват родителите, е бедност.

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,273 преглеждания

Comments are closed.