Глоба за родител, който отказва да предаде детето си на другия родител

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-razdeleni-roditeli

Глоба за родител, който отказва да предаде детето си на другия родител, искат да се въведат от Камарата на частните съдебни изпълнители у нас.

Според тях недобросъвестните родители могат да отнесат санкция за всеки случай, в който са отказали да върнат децата на бившата си половинка.

Идеята на финансовото наказание е да се спрат грозните сцени, при които двама родители се карат за детето си и се налага то да бъде извеждано принудително от дома на единия и при всяко неизпълнение на съдебното решение да се налага глоба. Тя се изпраща на данъчните, които от своя страна я препращат към съдебните изпълнители, които да я съберат. Освен това от Камарата предлагат, ако все пак се стигне до подобни грозни сцени, със съдействието на полицейските органи и кмета да се отнеме детето и принудително да се предаде на взискателя.

„Практиката сочи, че при действащите текстове на ГПК, предаването на деца, както и личните отношения с деца, се реализират трудно, от което страдат децата, както и техните родители. С предложеното изменение се цели да се налагат глоби за всяко неизпълнение, а не само във връзка с поканата за доброволно изпълнение. А влезлите в сила глоби да се събират от съдебния изпълнител в рамките на същото изпълнително дело, което ще доведе до висока събираемост.

Ще изчезне и чувството за безнаказаност у длъжниците. По този начин ще се осигури и силна превенция спрямо този тип задължения в интерес на децата, на техните родители и на правовия ред в страната“, обясни шефът на Камарата на ЧСИ у нас Георги Дичев.

Източник: Монитор

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,675 преглеждания

Comments are closed.