Газираните напитки и бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremennost-i-voda2

Газираните напитки отдавна са добили славата на течности, без които можем, но знаем ли как въздействат върху плода по време на бременност и защо е по-добре да не ги консумираме не само през деветте месеца, но и изобщо?

Оказва се, че че децата, чиито майки са консумирали диетични газирани напитки по време на бременността си, вероятно ще са с наднормено тегло, когато навършат 7 години.

Изследването е на Американските национални здравни институти. Те са анализирали данните за близо 900 засегнати от гестационен диабет бременни жени в продължение на период от шест години – от 1996 г. и 2002 г. Анкетите за храните, които те са консумирали през бременността си, показват, че близо 9 % от бъдещите майки са консумирали поне по една диетична газирана напитка дневно. Изследването показва още, че това покачва вероятността децата им да имат наднормено телесно тегло още при раждането е с 60 % по-висока в сравнение с бебетата, чиито майки не приемат напитки, съдържащи изкуствени подсладители по време на бременността. Същите деца са били проследени и малко преди да навършат 7 години резултатите показвали, че рискът тези деца да са с наднормено тегло е два пъти по-висок.
“Резултатите от проведените изследвания показват, че диетичните газирани напитки по време на бременността не са препоръчителни, особено по отношение на риска от по-късно детско затлъстяване”, заявява един от авторите на изследването – “Не е изненадващо, че децата родени от майки, които пият вода, вместо подсладени напитки, е по-малко вероятно да са с наднормено телесно тегло, когато достигнат до 7-годишна възраст.”
По информация на БТА
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,370 преглеждания

Comments are closed.