Факторите, които увеличават шанса да заченете близнаци

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Зачеване на близнаци

Естествено заченатите близнаци се срещат при около едно на всеки 89 раждания. При нормални обстоятелства шансовете за зачеване на две деца не са големи, но шансовете се увеличават с медикаменти, подкрепящи фертилността, както и с ин витро процедури. Ако сте любопитни обаче, можете да видите кои неща естествено увеличават шанса да родите близнаци.

Според статистиката:

– Средностатистическата жена има 3% шанс за зачеване на близнаци.
– Жените от африкански произход имат по-голям шанс за зачеване на близнаци, а азиатките – по-малки.
– Шансът за близнаци се увеличава, ако вече имате деца.
– Еднояйчни близнаци могат да се родят на всеки, а двуяйчните, обаче, най-често са “дело” на майката като следствие на хиперовулация.

Зачеване на близнаци12 фактора, увеличаващи шансовете за близнаци:

Фолиева киселина: проучване показва, че жените, приемащи фолиева киселина, имат 40% по-висок шанс да родят близнаци. Изследването обаче е по-специално насочено към жени, преминали ин витро.
Маниока: този африкански вариант на сладък картоф се счита, че причинява хиперовулация. Тя от своя страна увеличава шансовете за близнаци.

Млечни продукти: проучвания показват, че жените, които консумират много млечни продукти, са по-склонни да заченат близнаци. Смята се, че това се дължи на инсулиноподобен растежен фактор (IGF) при кравите и вероятно някои от хормоните им, отделени в мллякото.

Възраст: по-възрастните жени произвеждат по-големи количества FSH (фоликулостимулиращ хормон), което увеличава шанса за оплождане на повече от една яйцеклетка. Според проучвания най-голям шанс за зачеване на повече от едно бебе има около 35-годишна възраст.

Хиперовулация: споменатата вече хиперовулация може да се дължи на генетични особености, менопауза, възраст, прием на маниока и редица хормонални причини

Семейна предразположеност: ако в семейството има близнаци, се увеличава шансът за зачеване. По-вероятно е, ако жената има роднини, заченали близнаци.

Тегло: жени с по-висок ръст или средно и повишено тегло, имат по-голям шанс да заченат близнаци

Кърмене: ако докато кърмите детето си, забременеете отново, вероятността за близнаци се увеличава

Много бебета: колкото повече бебета имате, толкова по-голям шанс има последвала бременност да е многоплодна.

Магнезий/калций: според някои доказателства приемането на тези два минерала в комбинация може да увеличи шанса от близнаци.

Спиране на противозачатъчните: ако сте били на противозачатъчни, е необходимо спирането им за 6 месеца или повече, за да се приспособи тялото към промяната. Това може да увеличи нивата на хормоните и шансовете за отделяне на повече от 1 яйцеклетка.

Корен от Мака: той е вид ряпа и се използва като част от перуанско лечение на безплодието и може да увеличи шанса за близнаци.

Източник: media.framar.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,861 преглеждания

Comments are closed.