Еньовден и чудотворната сила на билките

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1200x900_Lukcheta_PR_Photo

Еньовден неслучайно е наричан денят на най-лековитите билки. Според народните вярвания това е най-дългият ден от годината, в който слънцето се разкрива в цялата си мощ, а билките са целунати от природата и придобиват чудотворна сила. Поверието гласи, че за да запазят лечебните си свойства, билките трябва да се берат рано сутринта, преди изгрев слънце. Ако в момента четете това в офиса или у дома, вероятно вече сте изпуснали момента. Разбира се, всяка една билка има определени свойства, с които се отличава от останалите. Кои са тези предимства и с какво се гордеят билките?

Салвия

Това срамежливо растение с лилави цветчета действа противовирусно и се отразява добре на дихателните пътища. Салвията е позната още като „растение на дълголетието“, а нейното латинско име означава „лекувам“.

Пелин

Буйният нрав на пелина убива бактериите и се отразява чудотворно на храносмилателната система.

Мента

Имате главоболие или зачервено гърло? Съвсем сигурно можете да се доверите на ментата, която действа противовъзпалително и спазмолитично. Тя е царицата на билковата долина.

Евкалипт

Стар познайник в битката срещу простудата и грипа, евкалиптът действа антисептично и облекчава кашлицата, задуха и бронхита.

Мащерка

Известна още като бабина душица или овчарски босилек, мащерката лекува кашлица, болки в гърлото, храносмилателни неразположения и ред други заболявания. Можете да я консумирате като ароматен чай, сироп или отвара. Безспорна е ролята ѝ в готварството.

Копър

Всички го познаваме, нали? Освен че е вкусна подправка към много видове храни, той има и много лечебни свойства, някои от които срещу безсъние, нервност и болно гърло.

Лайка

Най-използваната в народната медицина билка. Безброй са нейните качества, а противовъзпалителният ѝ ефект – доказан.

Масла от всички тези билки се съдържат в билковите бонбони Лукчета. Лечебните свойства на билките в бонбоните осигуряват на организма ценни витамини и съставки, от които той има нужда. Лукчета са верен помощник на нашето здраве.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,006 преглеждания

Comments are closed.