Еднократната помощ при раждане на бебе в София ще зависи от образованието на родителите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_smiling_11121898

От 400 до 1 900 лева да е еднократната помощ за бебе, родено в София, която да е обвързана с образованието на родителите предлага проект, внесен за обществено обсъждане в  Столичния общински съвет.

Предложението идва от „Патриоти за София”, които предлагат за първо дете на хората със средно образование финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето – 1 500 лв.

Родителите, които са със степен бакалавър да получават еднократната помощ за първо дете 450 лв., за второ – 800 лв., а за трето – 1 700 лв., а магистрите съответно 500 лв., 900 лв. и 1 900 лв.

На годишна база, ако такова предложение бъде прието, това би коствало на общината 8 200 000 лева.

Някои специалисти обаче смятат, че обвързването на детските надбавки с образователния статус на родителите би могло да се възприеме като дискриминация. Други обаче са на мнение, че това може да е причина някои родителите да пожелаят да повишат образователните си степени и да бъдат провокирани да постигнат по-високи резултати в живота си. Трети са убедени, че е нужна промяна в държавната политика относно раждаемостта, а не да се търсят решения на само на местно ниво. В  Гърция, например, от началото на тази година за всяко новородено вече се изплаща еднократна държавна помощ в размер на 2000 евро.

В момента у нас за раждането на първо дете се отпускат 250 лв., за второ 600 лв., а за трето – 300 лв. Тези помощи биха се давали на родителите, дори ако предложението за стимулиране на  раждаемостта от общината бъде прието.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално Забавно

Етикети:

18,088 преглеждания

Comments are closed.