Единственото каменно училище в България отвори врати за първи път от 3 десетилетия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 cosmos_600_450

Днес, в първия учебен ден, кметът на община Горна Малина, г-н Ангел Жиланов и кметицата на с. Осоица, г-жа Христина Христова, с гордост и вълнение откриха новото училище в областта, което пустееше през последните 33 години. Напълно реставрираната каменна сграда с часовникова кула е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО, в която вече функционира Международното частно основно училище „Космос“.

Школата събра деца в предучилищна и прогимназиална възраст (1-7 клас), които ще се подготвят от интернационален преподавателски екип по международните програми на Кеймбридж. Сградата е построена през 1930 г. от неизвестен италиански архитект с помощта и средствата на жителите на селото. До 1989 г. съществува като ОУ „Асен Златаров“, когато е затоврено поради липса на ученици.

„Идеята ни грабна и с нея се припознават деца, родители и преподаватели, които са свързани с природата, обичат свободата и знаят колко е важно стойностното образование.” – каза по повод на реализираната реставрация съ-основателката на Космос, госпожа Татяна Захариева.

На откриването, проведено с празничен водосвет, присъстваха и представители на Регионалния инспекторат към МОН. Забавната програма с участието на фолклорен ансамбъл от съседното с. Негушево, Калин Вельов и редица млади таланти превърна посрещането на децата в емоционално тържество за всички жители на селото!

 За основателите на училището: 

След близо 30-годишенни опит в езиковото обучение и специализираните детски учебни програми за занималня, ясла и детска градина в учебен център Космос и частна английска ясла и детска градина „Космос Кидс“, възраждаме бившето основно училище „Асен Златаров“ в с. Осоица като частно основно училище „Космос“ по международната учебна програма на Кеймбридж. Училището разполага с интернационален екип за начално и прогимназиално обучение, и предвижда комплексна подготовка на учениците с включен пансион, и спортно-образователни лагери.

За сградата на училището: 

Италиански архитект прави проекта на училището и първите строители също са италианци. Местните хора помагат като доброволци. Училището е построено за 4 години (1926-1930 г.); стените са с дебелина 70 см – външната страна е местен камък, а вътрешната е тухлена. Били ангажирани и около десет български дървосекачи. Две кули, голяма и малка, също са част от училището. В голямата се измерва времето – там е вграден часовников механизъм и камбаната бие на всеки половин час.

През 1930 г. е открито училище „Асен Златаров”. На първия етаж са разположени класните стаи на учениците от 1-ви до 4-ти клас, залата и библиотеката. На втория етаж са разположени класните стаи на учениците от 5 до 7 клас; учебните стаи с южно изложение са оборудвани като кабинети по физика, химия и биология – паралелките били от около 30 до 35 ученици, където децата идвали не само от село Осоица, но и от съседното село Саранци.

През 1955-1957 г. училището е обявено от българското Министерство на образованието за най-доброто училище в страната по отношение на учебния процес, материална база и дисциплина. Незабравими остават изключителните учители Иван Соларски, Гешо Терзийски (математика), Илия Стоицев (биология), художникът Божанчев (изобразително изкуство и музика), чието хоби било да поправя часовници, директорът на училището Никола Илиев, директорът на училището Георги Харалампиев, който през 1975 г. изгражда училищната ограда и чешмата в двора на училището.

До сградата на училището имало още една сграда, която била използвана като кухня и кафене, а също и като детска градина. Училището функционира до 1989 г., когато окончателно е затворено поради липса на ученици.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

11,345 преглеждания

Comments are closed.