Един софийски парк вече ще има люлка за деца със специални потребности

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

KWIAT lulka

Първата специализирана люлка за специални деца ще се появи в  парк “Света Троица” в София до седмица. Това е детското съоръжение, което е осигурено от проекта “Различните деца на България” на фотографа Анна Йончева.

Анна Йончева стартира проектът си “Различните деца на България” през април т. г. с единствената цел да покаже, че интегрирането на малчугани с увреждания е най-лесното нещо на света и затова е достатъчно само любов. Ани се срещна с десетки деца и ги снима заедно с техни връстници. Заедно играха и се забавляваха в паркове в София, танцуваха и се веселиха, смяха се и бяха щастливи. Това бе и поводът за благотворителната кауза “Да играем заедно”, като част от проекта.

Каузата получи голям обществен отзвук и обедини хиляди българи и семейства, които с много обич показаха колко малко трябва, за да се чувства едно дете щастливо. А специалните деца почувстваха силата и обичта, дарени от връстниците им.

В края на август Анна Йончева обяви, че започва събирането на средства за изработването на специална люлка за специални деца. Социалната ангажираност на стотици хора даде бърз резултат и на 20 септември бе събрана сумата от 4200 лв. Изработването на съоръжението струва 3600 лв. За сертифицирането й ще са необходими още 600 лв.

Люлката ще може да се ползва и от малчугани в инвалидни колички.

“Животът не ни променя! Променят ни хората, които срещаме докато го живеем! Когато стартирах този проект в началото на месец март не познавах “различни” деца. Но исках децата ми да ги познават! Да се научат да виждат тях, а не различията им! Защото вярвам, че това ще им помогне да станат по-добри хора. Много се притеснявах как ще бъде възприето всичко и дали ще бъда разбрана правилно именно, защото съм майка на деца без увреждания. Покрай събитията, които организирам и снимките, видях и двете крайности: от хора, които искрено се радват на тези деца до такива, които само като ги видят, се преместват колкото се може по-далеч от тях. Разбрах, че всичко има красота, но не всеки може да я види, за съжаление, както и това, че всички материални неща не носят и грам смисъл пред нещата,които те карат да се усмихваш!”, категорична е Анна Йончева.

На 11 ноември т. г. тя открива благотворителна изложба “Различните деца на България” в столичния хотел “Будапеща”. Средствата от нея са предназначени за втора такава люлка в Борисовата градина в колелото със слончета.

Изображението е илюстративно
Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,744 преглеждания

Comments are closed.