Два случая на пациенти с морбили наблюдават лекарите у нас в момента

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sharka

Завеждащият на Детската инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров обяви днес, че лекарите у нас наблюдават два случая на пациенти с морбили. В единия случай става въпрос за жена на 37 години. При нея изследванията са потвърдили наличието на заболяването. Тя е настанена в Инфекциозна болница, а информацията е потвърдена днес от зам.- директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев.

Вторият случай е на дете на 3-годишна възраст от Добринище. Неговите резултати все още не са готови, но според лекарите всички признаци за морбили са налице. Регионалните здравни институции са предприели необходимите мерки по местоживеене на заразените лица. Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 12-годишна възраст.

Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев заяви, че случаите на морбили в Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и заради сезонните работници от страни като Украйна.

У нас засега не може да се говори за опасност от епидемия, тъй като нивото на ваксинации е високо, но специалистите препоръчват децата под 13 месечна възраст да не пътуват в страните, в които има висока заболеваемост от морбили. Препоръчително е също така хората, които не са боледували от морбили, а са били в чужбина, да избягват контакт с малки деца в първите дни след завръщането си.

Д-р Кантарджиев допълни още, че възрастовата група от 25-40 г. е рискова, тъй като при тях има системни пропуски при провеждането на имунизациите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,598 преглеждания

Comments are closed.