ДЦ „Св. Мина” – да подариш детство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ДЦ “Св. Мина” е благотворителна организация, която се стреми да развива индивидуални и социални способности в деца с увреждания на централната нервна система. Образно казано, това е училище за деца с аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална парализа и др.

С децата работят различни специалисти – социални педагози, терапевти, психолози. Центърът приема деца от 5 до 15-годишна възраст целодневно или амбулаторно.

Целта им е социална интеграция на децата със специални нужди.

Детски център “Св. Мина” предлага различни услуги като арт-терапията – чрез изкуството, децата със специални нужди, да опознават света. Научават се не само да откриват красивото, но и да го създават. Мотото е: “Научи ме да се справям сам!”. Чрез различните техники се цели да се отключи цветоусещането в децата, да се развие фината моторика, да се вдъхне увереност за самостоятелно справяне с различни техники в областта на арт-терапията – рисуване върху коприна, рисуване върху стъкло, работа с глина, апликация и др.

Децата в “Св. Мина” имат своите особености и специални нужди, но в крайна сметка- всяко едно от тях си е дете. По дух не се различават изобщо от другите деца – имат същия интерес да опознават света и хората, да правят бели…по същество са си същите, разликата е, че заради състоянието си, подхождат различно.  

Хората в центъра няма как да не забележат, че децата имат нужда от забавление и решават да не ги лишават от един истински 1-ви юни. В крайна сметка, за всяко дете 1-ви юни си е официалният старт на лятото, „детският” сезон. 

Когато работиш за социална интеграция, не е достатъчно просто да събереш група от хора със специални нужди и да работиш с тях. Винаги има известно количество работа, която трябва да свършиш и с обществото. Просто самата социална интеграция включва в себе си тези две страни. Празници като 1-ви юни, които обединяват различни хора около нещо общо, са добра възможност да се работи за социалната интеграция. В известна степен, самият празник я прави.

В парк Заимов тази година ДЦ „Св. Мина” направи истински 1-ви юни не само за децата от центъра, но и за всички, които присъстваха на празника. Децата искрено се забавляваха и играха. Учители от „нормалните” училища доведоха техните деца, за да могат от малки да знаят, че децата с увреждания не са такива по собствен избор, че никой не носи вина за това.

Друго, което правеше силно впечатление на празника, бяха красивите изделия, направени от децата в центъра. Те привличаха вниманието не само със своите цветове, но и с красивите си форми.

Радваме се, че този 1-ви юни донесе нещо добро, не само за децата от центъра, но и за хората.

http://www.dcsvetimina.org/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

1,871 преглеждания

Comments are closed.