Държавата въвежда нови правила за здравословно хранене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

da-vuzpitash-jelanie-za-zdravoslovno-hranene-1

Промени в наредбата за физиологичните норми за хранене на населението, изготвена от Министерството на здравеопазването препоръчват българите да намалят приема на калории с храната, да пият по-малко вода и да приемат повече витамин С и D.

Промените се правят 12 години след последните през 2005, откогато са и препоръките мъжете да пият 3,7 литра вода, а жените 2,5.

Наредбата се променя за първи път от 2005 г. и, ако тогава препоръчителният дневен прием на вода за мъжете е бил 3,7 литра, то днес той е понижен до 2,7 литра. Новите предписания гласят мъжете да приемат по 2,5 вода дневно, а жените до 2 литра.

Наредбата се обновява като резултат от нови проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба за безопасност на храните.

Значително са намалени и средните енергийни потребности, които се изискват дневно от физически здравото население. Те са разделени на три групи, в зависимост от физическата активност на всеки отделен човек.

При умерен начин на живот се препоръчва прием на 2700 калории от мъжете на възраст до 60 години, и на 2090 калории от жените.

В момента храните, които се предлагат на децата, са далеч от нормите за здравословно хранене. Данни от проучване на Националния център по обществено здраве показват, че и при децата дневната доза калории които си набавят от храната, трябва да бъде намалена.

До началото на 2018 година специалистите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките.

Според новите проучвания и големи, и малки имат нужда от повече витамини. Необходимо е сериозно повишение на приема на витамин C и D.

Препоръчва се по-нисък прием на въглехидрати. Ако досега препоръките са били те да бъдат до 70% от хранителния ни режим, то сега максимумът е 60%.

Обновяването на наредбата се налага поради изисквания от Европейския съюз.
Предстои  обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,354 преглеждания

Comments are closed.