• No categories

Дойде сезонът на сладката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

След средата на лятото, заедно с най-хубавите плодове, идва и сезонът на подготвяне на зимнината. Вярно е, че вече можем да си купим всичко от магазина през цялата година, но все пак най-вкусни си остават домашно приготвените сладка и конфитюри.

Едно от най-хубавите неща през зимата е в някоя неделна сутрин да си приготвим палачинки, да седнем цялото семейство на масата и да отворим бурканче ароматно сладко.


Сладко от праскови

Необходими продукти:

– 3 кг праскови
– 2 кг захар
– 1 ч.л. лимонена киселина или лимонтозу

Начин на приготвяне:

1. Плодовете се измиват, обелват, маха се костилката и се нарязват на парчета. Ако ви е трудно да ги обелите, може да ги потопите за кратко във вряла вода. След това кожата се маха много лесно.

2. Сложете нарязаните праскови в по-голяма тава и ги посипете със захарта. Оставете да престоят 7-8 часа. За удобство може да направите това вечер, а на сутринта да се заемете с варенето на сладкото.

3. Прехвърлете плодовете в съда, в който ще ги приготвяте, поставете ги на огъня и ги варете около 10 минути.

4. Свалете от огъня за около 4 часа, след което доварете до необходимата гъстота. За да проверите дали е достатъчно сгъстено, капнете няколко капки от сиропа върху чиния и я наклонете, ако се разтече, значи му трябва още.

5. Няколко минути преди да свалите от котлона добавете лимонената киселина или лимонтозуто и внимателно разбъркваме, за да не се разкашка плода.

6. Горещото сладко се изсипва в сухи буркани, като се оставя малко въздух до гърлото. Затварят се добре и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.


Сладко от сини сливи

Необходими продукти:

– 1,5 кг сини сливи
– 1 кг. Захар
– 750 мл. Вода
– 1 с.л. лимонтозу
– 1 с.л. канела

Начин на приготвяне:

1. Измиваме добре плодовете. Срязваме ги на две и вадим костилките. Докато обработим всички е добре да ги слагаме във вода, за да не почернеят.

2. В голяма тенджера слагаме захарта и водата. Варим, докато захарта се разтвори напълно.

3. Добавяме сливите и канелата. Вари се, докато сместа се сгъсти достатъчно. Като е готово добавяме лимонтозуто.

4. Изсипваме веднага в чисти и добре подсушени буркани. Подреждаме ги обърнати надолу, докато изстинат.

Съвет: Сладката като изстинат се сгъстяват още малко. Имайте го предвид, когато преценявате дали е с достатъчна гъстота.


Конфитюр от малини

Необходими продукти:

– 1 кг малини
– 1 кг захар

Може да приготвите каквото количество желаете, като винаги съотнощението плод-захар е 1:1.

Начин на приготвяне:

1. Много внимателно измийте и почистете малините.

2. Поръсете ги със захарта и ги оставете да престоят за една нощ. Внимателно разбъркайте.

3. Прехвърлете в тенджера отделилия се сироп и варете до сгъстяване. Не забравяйте да махате получилата се пяна.

4. Като се сгъсти сиропа добавете малините и доварете няколко минути.

5. Сложете капка от сиропа върху студена порцеланова чиния. Ако капката не се разтече свалете от огъня.

6. Разпределете сладкото по буркани и стерилизирайте.


Сладко от зелени смокини

Необходими продукти:

– 1 кг. зелени смокини
– 2,5 кг.захар
– 1,5 л. вода
– 2 ч.л. лимонтузу

Начин на приготвяне:

1. Изберете еднакви не много големи зелени смокини. Отрежете дръжките и надупчете всеки плод.

2. Варете три пъти по 5 минути, като след всяко варене оставяте да изстинат и хубаво се изцеждат от сока.

3. От захарта и водата правите силно концентриран сироп.

4. Към готовия сироп прибавяте изтисканите смокини и варим още около 15 минути.

5. Оставете да престоят една нощ и доваряваме до желаната гъстота.

6. Добавяте лимонтозуто и разбъркваме.

7. Разпределяте сладкото в буркани, докато е още горещо. Затваряме и обръщаме, за да дръпнат капачките.

Съвет: Ако искате смокините да останат с ярък зелен цвят в първата вода поставете 1 с.л. син камък (меден сулфат).

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,362 преглеждания

Comments are closed.