Достатъчно мляко ли получава бебето ми и как да увелича количеството кърма?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

brest-feeding

Почти всички кърмещи жени се тревожат понякога за това дали имат достатъчно кърма за бебето си. След като не можем да премерим количеството мляко, което бебето приема, е логично да се чудим дали бебето ни се храни достатъчно или не. „Усещането“, че бебето им не се храни достатъчно  само с кърма е една от най-често срещаните причини майките да захранват бебетата си по-рано. По света  има много нисък процент жени, които не могат да произвеждат достатъчно мляко, без значение от това колко усилия полагат. Още по-неоснователен е страхът на майките, че не произвеждат въобще никакво мляко. Всяка жена може да произвежда някакво количество мляко, което да дава на бебето си, след което да го дохранва с адаптирано мляко.

Първото нещо, което трябва да се разбере е дали количеството кърма, което имате  е наистина малко или не. Някои майки имат нереалистични очаквания  и смятат, че ако бебето им не се храни точно на три часа и не спи през цялата нощ от шестата седмица нататък, те няма да приемат достатъчно мляко. Наблюдава се и тенденцията майките да стоварват цялата вина за всичко върху кърмата си – например, ако бебето повръща или има газове, сигурно е защото тя е изяла нещо неподходящо. Ако в някой ден бебето е било по-гладно и се е хранило по-често, значи сигурно тя не е имала достатъчно кърма.

Внимавайте да не търсите причината за всичко в кърмата си. Всички бебета имат трудни моменти, без значение дали са кърмени или хранени с адаптирано мляко. Много често поведението на бебето ви няма общо с храненето въобще.

 

Често майките се тревожат за количеството на кърмата ако:

• Бебето суче често или изглежда гладно скоро след кърмене. Запомнете, че  е нормално бебето да суче често. Те имат силна нужда да се успокояват и да бъдат гушкани на топло до тялото на мама. Също така, кърмата се храносмила по-лесно от адаптираното мляко, така че кърмените бебета огладняват по-бързо от тези на адаптирано мляко. Кърменето 10-12 или повече пъти за 24 часа не е необикновено. Всъщност консултантите по кърмене се притесняват много повече, когато бебето спи и не се събужда на време за следващото си хранене. Има моменти, в които бебето израства изведнъж и това се отразява рязко върху нуждите му от кърма, които също скачат. Това се случва обикновено около 10-я ден, 2-та седмица, 3-та седмица, 6-та седмица и 3-тия месец. През тези периоди на интензивен растеж, бебето ще суче по-често и може да изглежда гладно. След като сте го кърмили често (може и през цялото време), след няколко дни количеството на кърмата ще се увеличи, за да откликне на увеличените нужди на бебето. След това бебето ще се върне към предишния си режим на хранене. Кърмените бебета също понякога сливат няколко хранения вечер, което е нормално, тъй като вечер те изпитват известен дискомфорт, който се опитват да неутрализират като се гушат при мама и сучат. Бебетата, които се хранят с адаптирано мляко също изпитват подобен дискомфорт, но тъй като майките им нямат „вграден“ вариант за успокояване, те обикновено плачат повече от кърмените бебета.

• Бебето суче по-малко от друг път (5-10 минути, а не 15-20). Суче от една гърда, а не и от двете на хранене, а гърдите ви са по-меки от преди и вече не протичат както преди. Тези промени са нормални и означават просто, че тялото ви се адаптира към нуждите на бебето ви.

• Майките често сравняват храненето, честотата на кърменията и наддаването на бебето си с тези на другите бебета или на по-голямото си дете. Запомнете, че всяко бебе е самостоятелна личност с нейните собствени особености и отличителни черти.

Ако бебето ви отслабва или не качва тегло достатъчно бързо, трябва да се обърнете към лекар и проверете дали не е болно и дали някакъв медицински проблем не предизвиква отслабването.

Следните фактори могат да допринесат за недостатъчното количество на кърмата:

• Бебето не стимулира достатъчно гърдите, сучейки. Сънливите и вяли бебета често не успяват да стимулират гърдите и те не изливат цялото количество кърма, която са произвели. Дори и бебетата, които се хранят често могат да не успяват да изпразват докрай гърдите ви.

• Ако сте разделени от бебето си или имате прекалено много други ангажименти извън грижата за децата. Като държите бебето си близо до вас и го кърмите често, си гарантирате най-сигурно дълго и успешно кърмене.

• Като ограничавате времето, което бебето прекарва на гърда, може  би го оставяте да приема само нискокалоричното „предно“ мляко и да няма възможност да изсуква задното мляко, което е много по-хранително и калорично. Обикновено бебетата се нуждаят от 25-40 минути, за да се нахранят добре. Предлагайте му да суче от двете гърди в първите седмици, за да стимулирате гърдите си адекватно. Някои бебета могат да се нахранят от едната гърда съвсем достатъчно, това обаче, се случва, когато притокът на кърма вече е добре установен.

• Ако сте болни или по стрес количеството кърма при вас може би е по-малко.  Проблеми като дисбаланс на тироидната  и хиповизната жлези, както и задържане на част от плацентата, може да се превърнат в проблем при кърменето в последствие.

• Като използвате адаптирано мляко, за да дохранвате бебето си или пък му давате биберони-залъгалки, често рискувате да намалите количествата на кърмата. Децата, които се хранят с адаптирано мляко обикновено, набавят нуждите си от шишето. Така не стимулират гърдите ви да произвеждат повече мляко и не подават сигнал, че имат нужда от по-голямо количество кърма.

• Ако зърната ви са разранени, болката може да потисне процеса на производство на кърма. Ако зърната ви са много разранени, може би ще разредите кърменията, защото те са ужасно болезнени за вас, а това също води до намаляване на производството, поради заниженото изцеждане на гърдите. Но този проблем има едно много просто и логично разрешение и то е да коригирате позицията на бебето и начина, по който то поема гърдата ви. Разранените зърна могат да са и резултат от едно често срещано състояние при бебето, наречено къса юздичка на езика. Това лесни се коригира при лекар-хирург.

• Операция на бюста, направена преди това, може също да бъде причина да нямате достатъчно кърма. Когато и да си направите операция на бюста, рискувате да провалите шансовете си за успешно кърмене след нея, тъй като каквото и да ви убеждават от клиниките по естетична хирургия, естетичните корекции на бюста носят рискове от увреждане на млечните канали. Обикновено операциите за намаляване на гърдите или повдигане са по-рискови за успешното кърмене от тези за поставяне на импланти или биопсиите.

 • Приемането на таблетки за контрол на раждаемостта също може да бъде причина за намаленото количество кърма у майката. Медикаментите, съдържащи естроген и прогестерон се отразяват негативно върху кърменето, както и забременяването. Ако забременеете, докато кърмите, много вероятно е количеството на кърмата ви да намалее чувствително. Друга причина за намаляването на кърмата може да е пушенето и приемането на лекарства.

• Знаете, че е нормално бебето да загуби част от първоначалното си тегло в първите дни след раждането, нали? Бебетата се раждат с повече течности в тялото, които да ги държат в тонус, докато млякото на мама дойде. Обикновено загубват между 5 и 7 % от теглото си, тъй като тялото им губи тези течности. Обикновено по-големите бебета отслабват повече. Най-често бебетата са успели да наваксат тази загуба, докато дойде време за изписване.

 

Статията продължава на следващата страница с: Ако количествата ви кърма са по-ниски, ето някои предложения как да ги увеличите.

Ако количествата ви кърма са по-ниски, ето някои предложения как да ги увеличите:

• Следете теглото на бебето често, особено през първите дни и седмици. На практика, колкото по-дълго количеството на кърмата е било по-ниско, толкова по-дълго време ще отнеме да се наваксат. Потърсете помощ рано, преди малкото кърма да се е превърнала в сериозен проблем.

• Погрижете се за себе си. Опитайте се да се храните балансирано и здравословно. Да приемате достатъчно течности без да се насилвате да пиете повече отколкото можете – ще разберете дали пиете достатъчно, ако урината ви е прозрачна и нямата запек. Изпивайте поне 8 чаши вода на ден, Някои майки имат нужда от повече вода – те изпиват по 1-2 чаши вода на всяко кърмене – това е разумен вариант. Диетата ви трябва да включва достатъчно витамини, минерали и фибри, което не означава да е перфектно спазвана, но все пак да  бъде здравословна, за да не се изморявате и изтощавате. Лесно е да се вглъбите в бебето и да забравите да се храните или пиете течности, но се стремете да обръщате внимание на себе си. Не се опитвайте да минавате на диети, докато кърмите, особено в началото, когато се определя количеството на произвежданата кърма. Нуждаете си от 1800 калории на ден и ако приемате здравословна храна с малко мазнини и захари, ще се отървете от излишните килограми.

• Хранете бебето често – толкова дълго колкото бебето пожелае. Опитайте се да го храните поне 8 пъти на ден (ако не и по-често).

• Предлагайте му да суче от двете гърди на всяко хранене. Наблюдавайте го. В началото ще суче настървено. След това ще намали темпото. Може да продължи да суче така бавно още доста време. Понякога ще се е нахранило от едната гърда и няма да има сили за другата. Запазете я за следващото кърмене. Оставяйте го колкото е възможно по-дълго на гърдата преди да му предложите втората – така ще достигне до хранителното и диетично „задно“ мляко.

• Опитайте се нежно да масажирате гърдите, докато кърмите. Това може да помогне на „задното“мляко да слезе по-лесно. Масажът е лесен начин на накарате млякото си да слезе. Когато са новородени, бебетата често заспиват, докато се хранят, дори преди да са хапнали достатъчно.

• Проверете дали имате най-добрата кърмаческа техника – дали бебето е сложено на гърда както трябва, дали е захапало по-голямата част от ареолата, • Избягвайте храненето с шишета и даването на биберон-залъгалка. Ако бебето ви трябва да бъде дохранвано с адаптирано мляко, не използвайте шишета, а лъжичка или спринцовка – и то само в началото.

• Най-добрият начин да увеличите количеството на кърмата е като държите бебето колкото е възможно по-често на гърда. Няма по-добър стимулант за гърдите ви от едно бебе. Докато то суче, гърдите ви получават сигнал, че някой е гладен и има нужда от повече мляко. И само след няколко дни интензивна симулация, те започват да доставят необходимите количества.

• Има някой храни и хранителни добавки, които могат да стимулират образуването на кърма. Някои добавки на билкова основа са познати още от Древността и се използват за увеличаването на лактацията. Такива са копър, анасон, лайка, червена боровинка, бирена мая и др. Нито едно от тези неща не е получило научни доказателства за ефективността си в производството на мляко. Обаче, някои майки виждат ефекта от въздействието на тези билки и растения и ги използват. Тези билки са напълно безвредни, така е можете да ги направите част от менюто си без да се притеснявате за странични ефекти или предозиране. Едно е сигурно, тялото ви може да произвежда кърма със или без помощта на чайове и хранителни добавки, затова ви съветваме да използвате кърменето като стимулант за производството на кърма и да не харчите пари за всички онези хранителни добавки и чайове, които се продават като силни лактогенни средства, някои от които на много високи цени.

Повечето производители на хранителни добавки рекламират продуктите си по заблуждаващ публиката начин. Представят кърменето като нещо не толкова просто и лесно и това е причината повечето майки да не успяват да кърмят, но с помощта на техните добавки/продукти ще успеете да увеличите производството си на кърма с до 900% . Да, 900%. Ако нещата наистина стояха по този начин, човешкият род нямаше да е оцелял – ако зависеше от наличието на добавки и имаше нужда от постоянно пиене на едни или други чайове.

Не си струва да си харчите парите за подобни продукти, защото те не работят, освен ако не разчитат на плацебо ефект.

Концентрирайте се върху спокойствието и почивката си, върху добре балансираната си диета и млякото ще дойде от само себе си. Някои майки се кълнат, че овесените ядки им помагат да имат повече мляко, което също не е доказано научно, но поне знаем, че те са полезни и няма да навредят на вас и на бебето. Евтини са и затова не ви пречи да опитвате какво ви помага да имате кърма.

 

Ако бебето ви не качва килограми така както трябва, трябва да работите заедно с личния му лекар как да се изгради схема за храненето му, за да успее да навакса необходимото тегло. Можете да се обърнете и към най-близкия консултант по кърмене, който да изгради схема на кърмене и дохранване с адаптирано мляко, която предвижда нарастването на количеството кърма и постепенното намаляване на адаптираното. Не си мислете, че вкарването на адаптирано мляко е „целувката на смъртта“ за кърменето на детето ви. Често това е начина да го нахраните, докато гърдите ви започнат да работят по-ефективно. „

Ако сте от онази много малка група жени, които не могат да кърмят ефективно, защото имат физиологичен проблем, който не ви разрешава да произвеждате достатъчно кърма, винаги можете да продължите да го кърмите с количествата, които имате и да го дохранвате с адаптирано мляко. Всеки милиграм кърма, който получава бебето ви е важен за него, защото има висока хранителна стойност и имунологично въздействие.

Притесненията и стресът са негативни фактори за кърменето. Ако се тревожите постоянно, че бебето ви е недохранено и че не нямате достатъчно кърма, това може да ви попречи да произвеждате достатъчно храна за бебето си. Ето защо е важно да сте спокойни и отпочинали. 

 

Статията е преведена от: parenting.com

 

Подобни статии:

mom_baby_breastfeed_white  Най-често срещаните проблеми в началото на кърменето – разрешени

mother_newborn_skinny  Разделянето на бебето и майката след раждането

kurmene%20novorodeno  За коластрата и кога идва кърмата след раждане

pregnant%20with%20second  Мога ли да кърмя, докато съм бременна

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,430 преглеждания

Comments are closed.