Доказано ефективни натурални средства против слънчево изгаряне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
sunburn

Със слънцето шега не бива! В това едва ли е нужно да ви убеждаваме, особено в последните години, в които слънчевите лъчи бяха развенчани като универсално за здраве и красота средство. Максимата, че всичко е добре, когато се използва разумно и с мярка важи и за слънчевите бани.
За да сме напълно сигурни, че правим най-доброто обикновено прибягваме до помощта на най-съвременните слънцезащитни лосиони, млека и кремове, но ако сме привърженици на натуралната козметика, то тогава можем да потърсим решенията сред природата и в дори в кухнята.

Разбира се, ако вие или детето ви сте със силно зачервена кожа с подчертана болезненост, подуване, повишена температура, сънливост и гадене, потърсете незабавно лекарска помощ.
Но, ако зачервяването е леко можете да опитате да се справите и сами с положението с помощта на следните природни средства.

1. Лед
Можете лесно и бързо да охладите зачервената кожа с помощта на пликчета, замразена зеленчуци или ледени кубчета, които са поставите с найлонова торбичка. Преди да поставите леда на кожата го завийте в хавлиена или друга памучна материя, тъй като поставен директно върху кожата, може да причини допълнителни поражения.

2. Вана или душ с хладка вода
Душ или вана с вода близка до телесната ще охлади кожата за няколко минути. Водата не бива в никакъв случай да се е студена. Не използвайте душ гел, сапун и други средства, защото те допълнително ще изсушат кожата. Не търкайте и не масажирайте изгорялата кожа.

3. Алое вера
Сокът, които изтича от листата на този суколент ще облекчи мигновено раздразнената и зачервена кожа. Разбира се, вероятността да разполагате с пресни листа по време на почивката си е малко вероятно, затова се снабдете с готов гел от алое вера от аптеката.

4. Мед
Още в древен Египет пчелният мед се е използвал за универсално средство против изгаряне. Той е дори по-добър от много съвременни антибиотични кремове и пасти, ускорява заздравяването на рани, действа антисептично и болкоуспокояващо.

5. Овесени ядки
Каша от вода и фино смлени овесени ядки действа успокояващо и противовъзпалително на кожата. Можете са разтворите от кашата във вана с хладка вода или в друг съд и да потопите засегнатите участъци.

6. Прясно мляко
Накиснете тензух или фин памучен чаршаф в прясно мляко и завийте в него детето. Ако зачервените участъци са по.малки – можете да използвате бинт, за да направите превръзка само на изгорелия участък. Протеините в прясното мляко ще подпомогнат възстановяването на кожния епител.

7. Кисело мляко
Привилегията да имаме този природен дар на трапезата си, можем да използваме и при слънчево изгаряне. Достатъчно е да намажем обилно зачервените участъци по кожата с обикновено натурално кисело мляко, да го оставим да засъхне, след което да измием кожата с хладка вода без да търкаме и без да използваме сапун и душ гел.

8. Сода за хляб и царевично нишесте
Напълнете ваната с хладка вода и разтворете в нея по 2-3 супени лъжици сода за хляб и царевично нишесте. Тази вана ще намали възпалението и сърбежа.

9. Олио от кориандър
Някои дерматолози горещо препоръчват употребата на олио от кориандър, за да намалите възпалението и зачервяването на кожата след слънчево изгаряне. Достатъчно е да нанесете внимателно по кожата си от олиото и да го оставите да попие.

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,665 преглеждания

Comments are closed.