Добре дошли в Габрово!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Gabrovo

Възникване и история

Град Габрово се намира в подножието на Стара планина в близост до прохода Шипка. Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На два км източно от града се намира крепостта „Градище“. По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306-337 г.н.е.) и Юстин II (565-578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище като късноантична и ранносредновековна (от 4 до 6 век).

В годините на османското владичество Габрово е голям занаятчийски и търговски център. През XIX век тук се практикувани 26 занаята — ковачество (налбантство), ножарство, чакракчийство, грънчарство, гайтанджийство, кожарство, бубарство и много още. 

Забележителности в Габрово 

Етъра

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ е музей на открито. Представлява възстановка на българския  възрожденски бит, култура и занаятчийство.  Комплекс “Етър” е открит през 1964 г. и е първият по рода си музей в България. 

Дом на хумора и сатирата

Културен център в Габрово, чиито основни цели са събирането в музейни колекции и домакинство на постоянни и временни изложби на хумористични и сатирични произведения на изкуството от България и света, издателска дейност и организиране на конкурси и фестивали на хумора.

Създаден е на 1 април 1972 г. Сградата му се намира в централната част на града, който е известен като „столицата на хумора в България“. Проектирана е от архитект Карл Кандулков. Изложбените зали на Дома са с обща площ 8000 кв. м. Девизът на дома е „Светът е оцелял, защото се е смял“. 

IMG_2310

Забележителности около Габрово 

Дряновски манастир

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е действащ мъжки манастир. Основан е по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на св. Михаил Войн от Потука в Търновград (1197 – 1207 г.). Процесията нощува край р. Дряновска под града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир.

Трявна

Градът е известен с къщите си с възрожденска архитектура и с тревненската иконописна школа. Къщи-музеи в града са Даскаловата къща, Славейковата къща, Райковата къща, Старото школо, Музей на иконата, Музей на Азиатското и африканското изкуство и др. Не може да бъде отмината прочутата часовникова кула на града, датираща от 1814 г.

Боженци

Село Боженците е създадено след турското нашествие в Търново в края на XVI в. Тогава от столицата на България бягат граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженците. Селото е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. и е част от културните паметници на Юнеско. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането.

Узана

В местността Узана се намира географският център на България. Местността е в подножието на връх Исполин (1524 м), в сърцето на Централен Балкан. Тя е най-широката билна поляна и е обградена отвсякъде с гора. Думата “Узана” идва от турската дума за широк, обширен “узун”. Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Узана е популярен зимен курорт. Най-дългата писта има дължина 1,300 м.

FEN_2 

Хотелски комплекс Фенерите

В България има кътчета запазили романтиката на минали столетия.

На 12 км северо-източно от гр. Габрово пристигате в селата Кметовци и Боженци. Тук ще се докоснете до традиционната архитектура на българската къща от 18 и 19 в., завладяваща със своята простата и автентичност ,ще се разходите по малките  улички, ще надникните зад каменните дувари в селските дворове, изпърстрени с чимшири, здравец и мушката, ще се насладите на прохладния планински въздух, ще усетите магията на този рай.  

На мегдана на с. Кметовци се белее реставриран хан от 1865г.- днес хотел „Фенерите”. Ще усетите духа на старите българи – ще Ви посрещнат пъстри тъкани черги, дюшеме, което леко поскърцва, щом стъпиш на него и успокояващия аромат на старата българска къща.

Хотел „Фенерите” – един пристан на спокойствие и тишина в съчетание на съвременни удобства, място за Вашата семейна ваканция.

При нас ще имате възможност да се насладите на ястия , както от българската национална кухня, така и на  гозби от габровския край.Опитайте от специалитетите на механата. Посрещнете утрото с чаша димящо кафе или билков чай, опитайте „закуската на баба”- домашно приготвените мекици, баници и бухти. 

Всеки може да намери своето занимание- децата да тичат и играят на воля в детския кът, а възрастните да отмарят пред външното джакузи или да релаксират в сауната и парната баня  или да се поглезят с  различни видове масажи.

Любителите на пешеходните преходи може да се разходят  по 4 –те маркирани еко-пътеки,да посетят ” Къщата на билкаря” или да разгледат тъкачната работилница срещу комплекса.

Може да посетите и близките градове Габрово, Трявна и Дряново и да се запознаете с богатото културно наследство на този край.

Старият хан  в комплекс „Фенерите” и днес очаква своите гости за една незабравима ваканция.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

4,316 преглеждания

Comments are closed.