До есента България трябва да подаде плана си за справяне с детската бедност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 event_600_409Отговорна институция за подаване на Национален план за действие по Европейска гаранция за детето е  Министерството на труда и социалната политика.

В София се проведе специално събитие под надслов „Детството ни е важно“, целящо да повиши информираността за Европейска гаранция за детето. През 2019 г. президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявява създаването на “Европейска гаранция за детето”. Това е инициатива, която работи в подкрепа на най – уязвимите деца в Европейския съюз, като им осигурява достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим.

Срокът България да предостави първи план е тази есен, а национален координатор по програмата е зам.-министърът на социалната политика Иван Кръстев. Той обяви нови две мерки – първата е за децата в уязвимо положение, за които при раждането и на 6-месечна възраст ще се предоставят бебешки кутии, което ще обхване 10 000 деца, а втората – осигуряване на ранна детска кухня, предоставяне на ваучери. За 3000 деца се очаква да се осигури безплатна млечна кухня.

„Планът за Европейска гаранция за детето ще ни помогне да излезем от рамката на добри  пожеланията и в него ще се видят редица мерки- неща, които ще се случат тук и сега.  Загубата на човешкия ресурс e много голяма. Представете си 140 000 безработни, като голяма част от тях са жертва именно на детска бедност и маргинализация – без образование, умения и трудови навици. Ако приемем, че дори работеха на минимална заплата, това означава, че тези хора щяха да допринасят с милиард и половина, или половин милиард лева щяха да влизат като данъци и осигуровки –  за по-добра градска среда, за по-висока подкрепа за деца и семейства, за по-добро здравеопазване.“

Доброто реализиране на тази политика е от огромно значение за България, тъй като тук в бедност и риск от социално изключване живеят 440 000 деца или приблизително 36% от детското население. Това сподели изпълнителният директор на Национална мрежа за децата – Георги Богданов.

„В рамките на националния план за действие по Европейска гаранция на детето трябва да се реализират такива проекти, които да доведат до конкретни промени за правата на децата. Иска ни се държавата да изразходи тези средства по правилен начин. Държавата трябва да направи така, че не просто да дава пари на едни общини или държавни институции, а да помисли мъдро как може да инвестира средствата по начин, че те да стигнат до най-бедните деца. Това може да стане чрез гражданските организации, чрез читалищата или чрез групи, които са близо до такива деца”. – допълни той.

Национална мрежа за децата иска ясни и точни проекти, които да се насочат не към държавните институции на България, а към конкретни деца и общности, деца с увреждания, многодетни семейства, деца с един родител. В областта на здравеопазването трябва да има детска болница, всяка бременна жена да има достъп до пренатална помощ и подкрепа, да се дава възможност на децата с увреждания, които се хранят с медицинска храна, да се покрият от НЗОК.

В събитието участие взеха и посланици на кампанията „Детството ни е важно“, сред които Мария Силвестър, Димитър Ганев, Георги Ангелов, Младен Владимиров и Ивайло Нойзи Цветков.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

20,164 преглеждания

Comments are closed.