Днес е Игнажден, не се иска и не се дава нищо на заем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ignajden

Днес, на 20 декември, празнуваме Игнажден и отбелязваме паметта на Свети Великомъченик Игнатий Богоносец.

Игнатий Богоносец живее през 2 век. За живота му не се знае твърде много. Свети Игнатий е роден в Антиохия, сега в източната част на Турция, близо до Сирия. Той е вторият по ред епископ на Антиохия. Епископството му започва от 70 г. Текстовете, които са останали от него, издават не само добро образование, но и значим писателски талант с явна наклонност към поетичното слово. Светецът умира от мъченическа смърт в Рим, тъй като по това време християнството е подложено на сериозни преследвания, особено при някои императори. Разкъсан е на сцената на Римския колизеум от диви зверове. Обикновено с Игнажден започват коледните празници.

В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден Народните поверия разказват, че именно на Игнажден Божията майка се замъчила – т.е. започнали родилните й мъки. Тя ражда бебето Иисус на Бъдни вечер. На много места се смята, че Коледните празници започват още от днес.

Най-характерният народен обред, който се изпълнява навсякъде из страната на Игнажден, е „полазването”. Във всеки дом с нетърпение се очаква първият гост. Поверието гласи, че, ако се случи „полазникът” да е честен, добър, богат и ведър човек, и семейството ще бъде такова и в къщата ще има берекет, здраве и разбирателство. Много пъти къщата се спохожда от някои домашни животни. Народът посреща такива сполазници с радост и благодарност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се смята за добър знак.

В Родопската област Игнажден се назовава още “хайвански празник”, тъй като тук животните се наричат “хайвани”. През деня мъжете не впрягат добитъка, за да се съхрани здрав и пъргав през цялата година. Жените раздават питки из махалата за здравето на домашните животни. В Източна България на Игнажден домакинята загражда с въже или червен мъжки пояс всички кокошки и ги захранва с варена царевица. Това се прави, за да не се губят птиците по чуждите дворове и да не снасят яйцата си навън.

На празника не бива да се изнася нищо от къщи – огън, жар или сол, за да не “излезе берекетът” от дома. Не се иска и не се дава нищо на заем. И днес, както на повечето празници, жените не бива да работят, като гозбите за трапезата се приготвят от предишния ден. На всички бременни се пожелава да родят лесно, както е родила Божията майка. Жените нареждат празничната трапеза, която е изцяло постна, а днес от мъжете се избира и отсича Бъдникът, който ще гори на Бъдни вечер в огъня.

  • Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
  • Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
  • Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
  • Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
  • Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Трапеза: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Имен ден празнуват: Игнат, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Оги.

Честит празник на всички!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,362 преглеждания

Comments are closed.