Дисциплината при децата – какво е нужно, за да възпитаваме успешно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

disciplina

Едно от нещата, свързани с родителството, които поставят най-много въпроси за решаване и ни карат да се чудим дали сме поели в правилната посока, е свързано с дисциплината.
Думата „Дисциплина” произлиза от латински и означава „да обучаваш”. За много родители обаче „дисциплина” и „наказание” са своеобразни синоними. Наказанията и виковете не само, че няма да доведат до нищо добро, но в повечето случаи само още повече стимулират децата да не се подчиняват на правилата и да бойкотират всичко, което се очаква от тях. Друг възможен резултат е да им създадем страх, който да рефлектира върху тяхното самочувствие и увереност като възрастни.

Ето някои съвети за това как да се погрижим за дисциплината при детето:

1. Имайте реалистични очаквания

Малчуганите не винаги разбират команди като „веднага”, „чакай” и „млъкни”, особено, когато са на възраст под 3 години. Опитайте се да обяснявате това, което искате, с повече думи и проявявайте разбиране, ако не се случва веднага.  

2. Уважавайте чувствата на децата си и ги научете да ги изразяват

Децата имат своите чувства и емоции. Те могат да са свързани с гняв, страх, радост, тъга, разочарование. В ранна възраст малките все още нямат възможност да изразяват тези чувства чрез думи. Вместо това го правят посредством действията си – чрез плача, виковете, скубането, тропането с крак. Важно е да научите детето си да продължава да изразява емоциите си като ги споделя в разговор, а не просто да му забранявате да вика или буйства, без да му дадете някакво обяснение.

3. Използвайте забрани само, когато е необходимо

Ако всяко нещо, което детето прави, е свързано с „не” и „не може”, съвсем скоро то ще спре да обръща внимание на вашите забрани и ще ги приеме като нещо, което няма никаква тежест. Затова се постарайте да забранявате само, когато е наистина наложително. Използвайте повече аргументи защо дадено нещо не е позволено – каква опасност крие или колко по-интересни неща има за правене.
Никога не заемайте позиция, която да е нещо стредно между „Да” и „Не”. Ако детето ви усети колебание чрез вашето „Може би”, това срива авторитета ви и то ще започне да ви манипулира.

4. Създайте безопасна среда

Опитайте се да направите така, че това, което създава опасност и е повод за забрани, да стане една идея по-малко рисково. Ако детето обича да скача по дивана или спалнята, можете да измислите и други начини да практикува това занимание – върху детски батут или стар матрак.

5. Не оставяйте детето да решава само, но му давайте възможност за избор

Не изпадайте в крайности – от постоянните забрани към пълната анархия. Ако оставяте детето да прави каквото си иска и да взима решения без ваша помощ, това само ще го направи своенравно и разглезено. Вместо това, давайте му възможност за избор, но само между неща, които смятате за полезни и безопасни. Например – когато купувате сок на детето, попитайте го  дали да бъде от портокал или от ябълка. Когато го обличате, дайте му възможност да избира между бялата и зелената блуза. Така то ще се почувства уважавано и ще развие възможност да взима самостоятелни решения.

6. Мислете като децата

За да разберете защо детето ви прави едно или друго нещо, опитайте се да се поставяте възможно най-често на негово място. Ако искате да си тръгнете от детската площадка, кажете му десетина минути по-рано, за да може да завърши играта си. Ако отказва да споделя играчките си, опитайте се да участвате в неговите игри и да му покажете, че споделянето е важно.

7. Спазвайте и вие правилата, които създавате

Много родители се ядосват, когато детето им не иска да учи, а самите те са били слаби ученици. Карат се и негодуват, ако чуят детето да използва груб език, а самите те използват мръсни думи по адрес на някой шофьор от съседна кола. Децата правят това, което виждат и казват това, което чуват. Когато поставяме забрани и налагаме правила, нека първо самите ние ги спазваме.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

11,347 преглеждания

Comments are closed.