• No categories

Дип от авокадо, сусамов тахан и сумак

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Дип от авокадо, сусамов тахан и сумак

Освен интересното смесване на подправки за този авокадов дип е известно,
че го наричат турското гуакамоле. За разлика от оригиналния си събрат, обаче, странната комбинация от авокадо и сусамов тахан е толкова кремообразна и фина, че сякаш те предизвиква да натопиш една филийка с хляб и още една, и още една, и още една…

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Дозите са за 4 порции.

Продукти:

  • 2 плода добре узряло авокадо
  • прясно изцеден сок от 1 малък лимон
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 4 супени лъжици сусамов тахан
  • 1/4 чаена лъжица канела
  • 1/4 чаена лъжица смлян кимион
  • 1/2 чаена лъжица смлян или счукан сумак
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • сол и черен пипер
  • 1 супена лъжица черен сусам

Плодовете авокадо се разрязват на две по дължина. Отстраняват се костилките и плодовете се обелват от кората. Слагат се в кухненски робот заедно с лимоновия сок и се пюрират. Добавят се зехтинът, сусамовият тахан и подправките. Посолява се със сол и черен пипер на вкус. Сместа отново се пюрира докато стане гладка и придобие консистенция на майонеза.

При сервиране дипа се поръсва с черен сусам.

Обратно към седемте рецепти на Йоана 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

3,214 преглеждания

Comments are closed.