Дип от авокадо, сусамов тахан и сумак
Освен интересното смесване на подправки за този авокадов дип е известно,
че го наричат турското гуакамоле. За разлика от оригиналния си събрат, обаче, странната комбинация от авокадо и сусамов тахан е толкова кремообразна и фина, че сякаш те предизвиква да натопиш една филийка с хляб и още една, и още една, и още една…
Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume
Дозите са за 4 порции.
Продукти:
- 2 плода добре узряло авокадо
- прясно изцеден сок от 1 малък лимон
- 3 супени лъжици зехтин
- 4 супени лъжици сусамов тахан
- 1/4 чаена лъжица канела
- 1/4 чаена лъжица смлян кимион
- 1/2 чаена лъжица смлян или счукан сумак
- 3 скилидки чесън, пресовани
- сол и черен пипер
- 1 супена лъжица черен сусам
Плодовете авокадо се разрязват на две по дължина. Отстраняват се костилките и плодовете се обелват от кората. Слагат се в кухненски робот заедно с лимоновия сок и се пюрират. Добавят се зехтинът, сусамовият тахан и подправките. Посолява се със сол и черен пипер на вкус. Сместа отново се пюрира докато стане гладка и придобие консистенция на майонеза.
При сервиране дипа се поръсва с черен сусам.
3,340 преглеждания