Детски кът в офиса! Колко фирми ще имат възможността да го направят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chastna-detska-gradina-k

От Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ ще предоставят на бизнеса от началото на следващата година 15 милиона лева за разкриване на детски кътове във фирмите.

От 50 000 до 150 000 лева ще може да получи компания, която иска да осигури почасово гледане на деца. Условието е да представи проект, който да подаде до края на март. Това съобщи на семинар в Банкя зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По програмата ще могат да бъдат наети през бюрата по труда бавачки, а държавата ще им плаща една година заплатите. Парите ще стигнат за поне 200 кътове за деца, изчисляват от социалното министерство.

С 33 млн. лв. по ОП ” Развитие на човешките ресурси” ще бъдат субсидирани 205 български фирми, с цел да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни.

„Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Акцент ще се постави и върху дигиталните умения, защото 40% безработните нямат адекватни умения“, заяви Русинова.

През март общините отново ще могат да кандидатстват по програмата за патронажна грижа. С нея възрастни хора могат да получават по 2 часа медицинска грижа у дома.

По ОП “Храни” са предвидени малко повече от 504 млн. лв. за целия програмен период.по нея освен пакети с основни храни ще се предоставят и хигиенни материали на нуждаещите се.

“Една от основните политики, по които ще работим през следващата година, е да издирим и активираме по-голяма част от младежите до 29 г., които нито учат, нито работят. По данни на НСИ техният брой е близо 170 000, но в същото време изчисленията на Агенцията по заетостта показват, че броят на безработните през януари 2020г. e с 3600 души по-малко, т.е. част от тях са били записани в бюрата по труда и в последствие са намерили работа”, обясни социалният министър Деница Сачева.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,401 преглеждания

Comments are closed.