Детската книга – ръководство за употреба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в бр. седемнадесет на сп. Първите седем

girl-reading-a-book

Въпреки изобилието от информационни източници днес, едва ли някой се съмнява в ползата от добрата стара книга. За възпитанието на детето тя се оказва неоценим помощник от най-ранна възраст. Да оставим на страна факта, че тя помага на детето да се научи да чете. Надвесено над страниците на книгата, то опознава света, опознава и себе си.

Неподправеният детски интерес и съпричастност с главните герои в книгата помагат на родителя или възпитателя да стигне до детското съзнание и да гради основните на бъдещата личност. Това прави избора на подходящо детско четиво изключително отговорна задача. В поредица от няколко статии ще разгледаме различни критерии, които ни помагат за избора на интересни и полезни книги за най-малките читатели. 

Content is king (съдържанието е водещо)

Тази първа статия е посветена на съдържанието като водещ критерий в избора на детската книга. Когато говорим за детски книжки, не трябва да мислим само за художествената литература – поезия и проза.

detektivi s mashina na vremeto

На пазара има голямо разнообразие от научно-популярна литература, занимателни книги-игри, книжки, посветени на специфични умения като смятане, четене, писане, фина моторика и др. Всяка от тези книги би могла да бъде еднакво интересна и занимателна за детето стига да предлага интересна история и да гарантира на малкия читател забавно приключение. Занимателните книги-игри и книжките със стикери, например, помагат на родителя да задържи за подълго детската концентрация върху иначе по-безинтересни за детето теми като писането, броенето или разпознаването на буквите.


Поредицата „Детективи с машина на времето“ е също добър пример за това как под формата на приключение децата се пренасят в отминали епохи и неусетно усвояват исторически факти и събития. Подобни книги стимулират интереса на децата към историята и четенето.

Съдържанието, илюстрациите, използваната лексика в една книга са все критерии, които трябва да бъдат подходящо съобразени с възрастта на малкия читател. Успехът на една книга зависи в голяма степен от зрелостта и личния опит на детето. Съдържанието трябва да бъде достъпно и същевременно да провокира детското познание.

Mecho i lyubimite mu igrachki

Ако говорим за най-малките читатели – тези до 2 годишна възраст, книгата не е нужно да съдържа класическите характеристики на една история – въведение, завръзка, където се поставя даден проблем и развръзка, където се случва кулминационният момент. Малките читатели, които все още усвояват основни понятия за света и се учат да разбират и говорят, са щастливи да наблюдават своя герой (често това е любимо животно) как взаимодейства със заобикалящата го среда по обичаен за него начин. Това е напълно достатъчно, за да държи вниманието на децата концентрирано.

„Мечо и любимите му играчки“ на издателство „Фют“ е подходяща за тази възрастова група картонена книга с чудесни илюстрации и весела история за приключенията на едно малко мече. През първата година от живота на детето книжката помага за развиване на двигателните му умения (хващане), а през втората служи за обогатяване на детския речник.

bolen zdraw nosi

За по-големите деца, от 3 до 8 години, четивото може да пресъздава класическия приказен сюжет, в който има начало, завръзка – определен проблем, и (обикновено щастлив) завършек. Въпреки това историята не трябва да бъде прекалено сложна или да изисква твърде много логически умения, защото в противен случай детето може да се почувства объркано и да изгуби интерес.

За по-малките деца (3 до 5 г) адаптациите на популярните приказки, които представят опростен вариант на класическата приказка, са много добро начало за въвеждане в света на книгата. Например книгите от поредицата „Моята първа приказка“ на издателство „Пан“ са добър избор за по-малко дете. Всички важни епизоди в приказките са уловени и са последователно илюстрирани, което помага на детето да следи разказа и да преразказва приказките само, като следва илюстрациите.

tainata-gradinaПо-големите деца, на прага на тинейджърската възраст, не само, че могат да се справят с по-сложен сюжет, но и очакват да го открият между кориците. Героите в книжките за пораснали деца преживяват трансформации, израстват в собствените си очи и очите на останалите, преборват се със страховете си и т.н. Развръзката в книгите за по-големи се случва на няколко различни нива и това помага за развиване на аналитичните способности на детето. Тези книги имат особен ефект върху формирането на детските ценности и характер. Например, класическата история за разглезената и вечно нацупена Мери – главната героиня в книгата на Франсис Бърнет „Тайната градина“ – започва с описание на това своенравно момиче и постепенно разкрива мистерията около една заключена тайна градина. От разглезено момиче Мери се променя, а заедно с това променя и своя болен братовчед. Книгата има различни нива на развръзка, героите преминават през много емоционални състояния и в крайна сметка се превръщат в по-добри и осъзнати личности.

Съдържанието или историята, която разказва една книга, е един от водещите, но не единствен критерий за удачен избор. Илюстрациите, стилът на писателя, чувството за хумор, образователните ползи са други важни критерии, на които ще бъдат посветени следващите публикации от серията „Детската книга – ръководство за употреба“.


prikazka bez krai-SLIDESHOWМатериалът е подготвен с любезното съдействие на: 
Къщата за четящи хлапета “Приказка без край”.

www.prikazkabezkrai.com

Прочетете също:

   5 неща, които не знаем за детския сън

small girl writing_660pix   Писането – много повече от молив и тетрадка

   7 супер храни за нашите деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

4,616 преглеждания

Comments are closed.