Детска церебрална парализа: причини и рехабилитация

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Children-with-Cerebral-Palsy

Тази диагноза предизвиква стряскащи реакции в повечето родители, но някои специалисти твърдят, че с внимание, търпение и обич, родителите могат да помогнат на дете, диагностицирано с ДЦП, да има пълноценен живот.

В повечето случаи съобщението за болестта предизвиква шок и депресия в родителите. Различните фази, през които преминава болестта обаче, променят отношението им към нея.

Ще се опитаме да открехнем вратата към това заболяване, което често е причина за трайно инвалидизиране на децата, за да разберем нещо повече за причините, които я пораждат, както и за методите за рехабилитация, но най-вече за онези моменти, които задължително ще ви очакват по пътя, които трябва да извървите заедно с детето си.

Церебралната парализа е събирателен термин, който обединява в себе си съвкупност от заболявания, предизвикани от различни по своята големина лезии в мозъка. Основното, което трябва да знаем е, че всички те се характеризират с поражения на нервната система, нарушение на двигателните функции, нарушения в речта и изоставане в общото развитие на детето.

Заболяването има хроничен характер и за съжаление, независимо от грижите, тя не може да бъде доведена до пълно излекуване.

Основната причина за заболяването е настъпила патология в различни части на мозъка.

Причини за ДЦП

Причините за това заболяване могат да бъдат разделени по следния начин:

  • Патология на плода. В този случай промените се дължат на настъпила увреда още по време на формирането на мозъка на детето, която е попречила на определени части от нея да се развият.
  • Анаеробен фактор. Той е свързан с т.н. хипоксия на плода по време на бременността. Липсата на кислород може да е предизвикана от съдови нарушения, кръвоизлив по време на бременността или по време на самото раждане, инцидентно спиране на дихателната дейност през първите дни от живота на новороденото.
  • Инфекциозни причини. Те могат да са свързани с някои вътрематочни инфекции, чиито последици се изявяват в първите дни и седмици след раждането на бебето. Обикновено са придружени от висока температура и силно влошено общо състояние на бебето. Такива заболявания са менингит, арахноидит, енцефалит.
  • Токсични причини. Те са налице тогава, когато организмът на бебето е натровен с токсични вещества, които майката е приела или вдишала по време на бременността. Тук се включват упойващи и наркотични вещества, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, работа с токсични и радиационни вещества.
  • Физически фактор. Той се отнася към ефектите, които могат последват от радиация и от рентгеновите лъчи върху плода.
  • Механични причини: Те са свързани с травматични увреждания на детето, причинени преди, по време и непосредствено на самото раждане.

Важно е да споменем, че много от тези фактори могат да бъдат избегнати, ако преди и по време на бременността всяка майка спазва по-стриктен режим на живот. От съществено значение планирането на бременността. По отношение на медицинските грешки въпросът е по-сложен, защото те не зависят от поведението и грижата на бъдещите майки.

Навременната и правилна рехабилитация на малкото дете, както и подходящите грижи, внимание и любов може да помогне на детето с церебрална парализа да израсне независим и способен да се адаптира в обществото човек. Единственият спомен, които ще остане от заболяването е сковаността на движенията, но повечето деца с ДЦП намират начини да се придвижват в пространството, упорити са и се справят и с това предизвикателство, макар и по свой начин.

За децата с двигателни увреждания е много полезно да разполагат с комплекс за физическа активност  у дома, съобразен с възрастта.  Много е важно още след раждането да се тренират рефлексите на бебето, независимо дали съществуват опасения, че то е с ДЦП или не. Масажите и упражненията спомагат за отпускането на мускулатурата, а това е важно за бъдещето, когато детето ще започне само да тренира мускулите си, така че да се изправя и да стъпва правилно на стъпалата си.

Статията е по материали от www.vospitaj.com и Интернет.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,425 преглеждания

Comments are closed.