Детска градина „Слънчогледи“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в сп. Първите седем, август 2012

detska gradina slunchogledi - 1


В този брой ви представяме частна детска градина „Слънчогледи” и разговаряме с  г-н Захари Димитров, директор на градината, възпитаник на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура. 

Г-н Димитров е завършил СУ „Св. Климент Охридски” през  1997 г., Факултет „Начална и предучилищна педагогика“, Магистър „Специална педагогика“. От 1998г. работи в сферата на частното образование и международни образователни проекти. Директор на градината е от 2008 г.

П7: Разкажете ни малко повече за детска градина “Слънчогледи”?

З.Д.: Частна детска градина „Слънчогледи” се намира в селище от затворен тип – Комплекс „Бяла черква”, Панчарево. Сградата е специално проектирана за отглеждане на деца. Разполага с модерно обзаведени зали за игра и учебна работа, както и площадки за занимания на открито. От новата учебна 2012/2013 г. предстои да отворим разширението на нашата градина. Така тя ще може да приеме по две групи във всяка възраст от яслената до подготвителната за училище.

Детската градината съществува от 2008 г. – съвсем скоро ще навършим 5 години и ще отпразнуваме първия си юбилей.

Програмата на детската градина включва задължителната предучилищна подготовка, английски език всеки ден, спорт – плуване, конна езда, занимания с изкуства – музика, танци, приложно и изобразително изкуство и активни игри. Всички дейности са ръководени от квалифицирани преподаватели. Градината е лицензирана от Министерство на образованието и науката и издава документи за завършена подготвителна група.

П7: Как минава един ден в детската градина?

З.Д.: Всеки ден е различен, но винаги пъстър, цветен и активен за децата. Половината от заниманията са на английски език. При нас звучи много музика. Тя е фон и в игрите и по време на храненията. Заниманията на открито също са ежедневие, дори при лошо време не пропускаме да излезем на разходка на чистия въздух в полите на планината. Така с весели игри, тренировка, песни, танци и други творчески дейности денят минава неусетно и незабравимо.

detska gradina slunchogledi - 3

detska gradina slunchogledi - 2

П7:
Как помагате на новопостъпилите деца да се адаптират към условията в детската градина? 

З.Д.: В детска градина „Слънчогледи” работят много грижовни преподаватели. Тук, в групата от 10 деца, всяко получава нужната подкрепа и пряк контакт с учителя. Обучението следва индивидуалното темпо. Вниманието и толерантността бързо предразполагат детето да опознае новата среда и да приеме като близки доскоро непознатите хора.

Храната се приготвя в собствена кухня. Подбора и снабдяването е съобразено с всички изисквания и нуждите на детето от висококачествени и биопродукти, за да расте здраво.

В яслените групи за шест деца се грижат двама възрастни. Обстановката е уютна и напомняща семейната. Детските психолози и медицинската сестра са на разположение на детето и семейството.

П7: Какви според вас са най-важните умения, които усвояват децата в детската градина?


З.Д.: Най-важното, на което учи градината, е умението да общуваме. Да живеем заедно, да се съобразяваме с правилата на малкото ни общество. Да приемаме и зачитаме авторитета, както и човека до себе си.

Използваме методики за ранно обучение във всяка област на познанието, спорт или първите стъпки в изкуството. Важно е да бъде събудено любопитството на детето. Да му бъде показан модел на пълноценен активен и здравословен живот.

detska gradina slunchogledi - 6

П7: Какво място заема познанието за природата и грижата за нея в детска градина “Слънчогледи”?

З.Д.: Не е случайно, че детска градина „Слънчогледи” се намира сред природата. Тук децата могат да докоснат един свят, който е изчезнал в градската среда. Те се грижат за растения и установяват колко крехки и зависими от човека могат да бъдат. В градината всяка година ни гостуват различни животни за няколко месеца – домашни зайци, пъдпъдъци, гълъби, други декоративни птици и дори таралеж. Част от обучението по езда е и грижата за коня – приятел и помощник на човека.

П7: С какво “Слънчогледи” е предпочитаната детска градина?


З.Д.: На този въпрос най-добре могат да отговорят родителите, поверили най-ценното си на детската градина. Всяко семейство има своите мечти и приоритети за детето си. Ние просто помагаме те да бъдат постигнати.

П7: Къде да ви намерим?

З.Д.: Най-лесно – на www.slanchogledi.eu
или телефон 0885955434. Адресът е София, р-н Панчарево, местност Ширините 1А.

detska gradina slunchogledi - 5

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

5,299 преглеждания

Comments are closed.