Децата ще имат право на повече профилактични прегледи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-pregled

 

Нов проект на Наредбата за профилактичните прегледи на здравното министерство предвижда повече изследвания за децата.

На какви профилактични прегледи имат право децата до 1 година в момента?

До една годинка на бебето личният лекар или педиатър извършва задължителен профилактичен преглед на тазобедрените стави.
Дисплазия на ставите е сериозно заболяване при новородени и кърмачетата, проявява се като недоразвитите на ставите, частично изкълчени и напълно изкълчени стави. Ехографското изследване, обаче не е в задължителния пакет. Родителите не заплащат ехографското изследване само когато ортопедът, заради състоянието на бебето, сам насочва към това изследване.

Други два профилактични прегледи се правят след изписване на новороденото, за което има избран личен лекар и не се заплащат от родителя. На базата на акта за раждане се часове за тях се записват при личния лекар. От 2014 година при бебета до 6 месеца се прави ехография на отделителната система, а от 2015 се изследва и зрителната острота.

Наред с това в момента се наблюдава и психичното развитие на децата. До едногодишна възраст децата, освен обичайните месечни детски консултации, децата трябва да се подлагат и на анализ на психичното им здраве. Новата наредба предвижда до две години този анализ да е на три месеца, а до 7-годишна възраст – на шест.

Правилото жените да бъдат наблюдавани за рак на млечната жлеза с обикновен преглед след навършването на 30 години и с мамограф – на възраст над 50 остава непроменено.

С готвените промени в наредбата ще се разширят изследванията на пациенти, при които има опасност онкологично заболяване да се предаде по наследство.

 

www.purvite7.bg

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,599 преглеждания

Comments are closed.