Децата: Нека са мръсни!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-igra-navun

И вие ли сте отраснали с мантрата: „Не пипай това, това е а*ки!“?

Със сигурност подобни фрази сте чували като деца, затова и като възрастни продължавате да ги употребявате по адрес на своите деца. Гледката на майка, грижливо бършеща ръцете на бебето си с мокри кърпички или поливаща го с минерална вода от пластмасова бутилка, днес не прави впечатление на никого, защото това е реалността, в която живеят всички майки с малки деца, които са любопитни да опознаят света във възможно най-дребни детайли, в това число пясък, пръст, корени, кал, камъни, фасове, обелки от плодове, опаковки от храни и каквото още се намира на детската площадка, т.е. всичко.

Родителите винаги са изпитвали ужас от мисълта за мръсни ръце и изцапани деца, вероятно защото са убедени, че това е най-прекия път до заразяването на малките с най-страшните болести. В този страх има известно основание, защото децата днес се отглеждат два пъти повече в домашна среда, отколкото навън – на двора или на детската площадка, в сравнение с тези, които днес вече са родители, което ги прави уязвими за много повече бактерии и вируси.

Учените обаче напоследък все по-често обясняват, че вманиачаването в темата за чистотата не е особено полезно както за децата, така и за техните родители.

Ако проследим еволюционното развитие на човека, ще забележим, че нормалното му поведение не е да се мие или бърше с антибактериални кърпички непрекъснато. Бебета от най-ранна възраст лапат ръцете и крачетата си, а и всичко, което им се изпречи пред погледа – така те опознават света. Подрастващите са „нещотърсачи“, те с радост ровят къде ли не, за да търсят и събират „съкровища“, в това число червеи, охлюви и всякакви други безценности. Тези интереси обаче срещат децата с микроорганизмите, съществуващи в естествената си среда и играят съществена роля за формирането на детския имунитет.

В днешно време обаче децата са изключително обгрижвани, а „нашествениците“ с болестотворен характер са обявени за враг номер едно и изтребването им “до крак” е една от основните родителски мисии. Това води до промени в биологичния фон, в който децата растат и живеят, и което е по-съществено, влияе негативно върху способността на детския организъм да се справя с елементарната задача да се защити сам от някои банални инфекции.

Според редица съвременни изследвания съществува пряка връзка между липсата на някои микроби в детския стомашно-чревен тракт и много от  хроничните състояния, които днешните деца развиват. На първо място това са разнообразните форми на алергии, бронхиална астма, наднормено тегло, дори диабет. Учените твърдят, че е полезно децата да се срещат с болестотворните причинители, за да може организмът им да изгради антитела, които да поемат грижата за здравето им, така че да боледуват по-кратко и без усложнения.

Нека са мръсни!

Оставете децата да се цапат и да пипат всичко, което е събудило интереса им. Разбира се – в рамките на разумното!

Да правят кюфтета или торти от кал е несравнимо удоволствие за всяко дете, така че бъдете до тях и ги наблюдавайте, но не им пречете да довършат първите си „кулинарни“ творения. Ако решат да ги опитат, не бързайте да ги миете, те сами ще осъзнаят, че тези „ястия“ не стават. Със сигурност няма да повторят.

Нека се „целуват“ с домашните любимци!

Много семейства предпочитат да се разделят с домашния си любимец веднага щом дойде бебето, но не е нужно. Разбира се, и съвсем нормално е, да водите редовни имунизации на кучето или котето, за да сте сигурни, че е здраво, но не се разделяйте с него, защото е доказано, че ползите от това децата да растат с домашен любимец са много повече, отколкото вредите. Някои учени твърдят в последните години, че облизването на бебето от кучето спомага за намаляването на опасността от развиването на някои алергии и бронхиална астма при децата.

Нека ръцете са неизмити!

Когато сте навън не е необходимо непрекъснато да бършете ръчичките на малкото дете с мокри антибактериални кърпички. Нека се нацапа порядъчно и приключи с игрите и едва тогава го почистете. Разбира се, ако е време да се храни, тогава е препоръчително ръчичките да бъдат почистени. Прекалено честата употреба на антибактериални кърпи и сапуни намалява съпротивителните сили на детския организъм като увеличава резистентността на микробите към активните вещества.

Нека похапват ферментирали храни!

Богата на фибри храна – плодове, зеленчуци, ядки, семена те са от съществено значение за детето и за здравето му. Но е важно децата да поемат и някои ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и ястия приготвени с него, те ще подпомогнат правилните храносмилателни процеси в ниските етажи на храносмилателният тракт и ще усвояването на всички полезни за детския организъм вещества.

Нека атибиотиците стоят по-далеч!

Тази панацея за съвременния човек в много случаи може да спаси живот, но антибиотиците съвсем не са безобидни, защото имат способността да променят чревната флора, убивайки всички бактерия в нея – и болестотворна и нормална. По този начин се отваря врата за развитието на алергии, диабет и затлъстяване. Към антибиотично лечение е добре да се пристъпи след обстойно микробиологично изследване и лекарски контрол.

***
В книгата „Оставете ги да ядат мръсни неща: Спасяването на детето ви от свръхсанитаризирания свят“ на B. Brett Finlay, Ph.D., and Marie-Claire Arrieta, Ph.D., можете да откриете още много съвети за отглеждането на деца в днешния свръхмодернизиран и стремящ се към стерилност свят.

B. Brett Finlay, Ph.D.,  е професор по микробиология в Университета на Британска Колумбия и световен експерт в областта на бактериалните инфекции.

Marie-Claire Arrieta, Ph.D., е микробиолог и преподавател в Университета на Калгари.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

96,978 преглеждания

Comments are closed.