Децата, които прекарват повече време сред природата, са по-щастливи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

daca-priroda

Колкото повече време сме навън, толкова по-добро ще е нашето физическо и психическо здраве. Всеки един от нас знае това, но рядко си оставяме време за престой сред природата.

Наскоро учени от университета в Орхус, Дания, публикуваха резултатите от свое проучване за връзката между човешкото здраве и часовете, които хората прекарват сред природата.

Когато сме навън, разхождаме си, слушаме звуковете сред природата, усещаме вятъра и слънчевите лъчи върху лицето си или дъжда и снега в гърбовете си, ние подсъзнателно се сливаме с природата. Колкото по-често децата са сред естествената природа, толкова по-силно е тяхното усещане за свобода и щастие. Проучването проследява взаимовръзката между времето, което децата прекарват сред природата и нивото на щастие, което изпитват, когато пораснат.

В периода от 1985 г. до 2013 г. изследователите са наблюдавали почти един милион жители на Дания, като са разглеждали образователната им степен, личните им доходи, историята на семейното психично състояние, както и къде са израснали и живеят и има ли в близост зелени площи, гора или парк.

На базата на тази огромна база данни от социално-икономически фактори, изследователите правят своите изводи. Един от основните е, че децата, които са по-щастливи и успешни, нй-често са имали в детството си чест и свободен достъп до зелени площи сред природата.

Наред с това, изследователите са открили, че децата, отглеждани заобиколени от природа са с 55% по-устойчиви към психични разстройства като възрастни. Колкото повече време прекарват децата сред природата, толкова по-добри са техните психични показатели при проведените тестове.

Резултатите от изследването на датските учени показват, че всяка разходка на детето в парка е от съществено значение за благосъстоянието му като възрастен.

Изследователите дори са използвали спътникови данни, за да проучат колко е зеленото пространство около жилищата на участниците в изследването. Това до голяма степен е помогнало да се установи, че децата, израснали в райони, заобиколени от богата растителност имат много по-добри резултати по отношение на психичното здраве като възрастни, отколкото тези, които са израснали в по-ограничена природна среда.

В тази връзка последствията могат да бъдат от особено значение за бъдещото градско и регионално планиране.

„Има все повече доказателства, че природната среда играе голяма роля за психичното здраве, отколкото се смяташе досега“, казва  Кристин Енгеман, ръководител на проучването.

Това, което проучването не може да покаже със сигурност обаче, е, защо се случва така. Дали близостта до естествена природа – дървета, трева, цветя и др. или просто децата, които са имали достъп до по-естествена среда и повече време за игри на открито, където играят и тренират, правят това в групи и формират силни социални връзки, които продължават да носят и развиват в себе си и в зряла възраст? Най-вероятно времето прекарано сред природата развива качества като самоувереност, емоционална устойчивост и търпение или може би нещо в природата ни говори по начин, който науката все още не може да разбере и тепърва ще бъде обект на научно изследване?

Едно обаче е сигурно, лекарите много често предписват разходки сред природата на пациентите си, за да им помогнат при лечението на хронични физически заболявания. Планинското колоездене, например, се прилага при пациенти страдащи от психични заболявания.

По ред причини, фактът, че израстването на децата в естествена среда носи толкова големи ползи, няма причина да е толкова изненадващ. Взаимодействията на човешкия организъм с природата се основават на естествена и логична физиологична връзка в унисон със заобикалящия ни свят. Поради тази причина, когато сме на къмпинг, на плажа, в планината или просто на някоя поляна, всеки човек се чувства зареден с енергия и добро настроение.

Според Кели Ламбърт, невролог от Университета в Ричмънд, ако говорим за някое ново лекарство, което да има подобен ефект, със сигурност световните медии биха избухнали. В този смисъл, резултатите на датските й колеги недвусмислено показват, че всяка възможност да излезете с детето си сред природата е стъпка към неговото щастливо бъдеще, а въздействието от това е точно толкова вълнуващо, колкото би било и откритието на универсално лекарство за всички болести на съвремието ни, свързани преди всичко с психичното ни здраве.

www.adventure-journal.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,666 преглеждания

Comments are closed.