Децата до 3 години – без море, съветват лекари

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_s-deca-na-more.jpg

Децата под 3-годишна възраст да не се водят на море, за да не се излагат на пряка слънчева светлина и да се предпазят от чревни и дихателни инфекции. Това посъветваха дерматолози от няколко болници на пресконференция в София, съобщи БТА.
“Хроничното слънчево изгаряне на кожата крие сериозен риск от развиване на меланом”, каза дерматологът проф. Николай Цанков.

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница, обясни, че фотозащитните кремове и лосиони трябва да се нанасят върху тялото 15-30 минути преди директното излагане на слънце. По думите й къпещите се в морето трябва да нанасят защитен слой след всяко къпане, а тези, които не влизат във водата – през 2 часа. Количеството защитен крем трябва да е около 35 мл. Възрастните хора да не ползват фотозащитна детска козметика, която е съобразена със спецификата на детската кожа, интензивността на изпотяването й и др. фактори, съветват специалистите. Дерматолозите са категорични, че фотозащитната козметика трябва да се купува само от аптека. “За синтезиране на витамин Д е достатъчно два пъти седмично краката от коляното надолу и ръцете от лактите до китките да се излагат незащитени на слънце, но за не повече от 5-30 минути, в зависимост от цвета на кожата”, обясни доц. Казанджиева.

На 13 май дерматолози в различни градове ще преглеждат безплатно в рамките на кампанията “Евромеланома”.

Подробна информация за лекарите, работното време и записването за безплатните прегледи ще бъде публикувана на сайта на Българското дерматологично дружество и на www.derma.bg.

На 2 юни, в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора ще бъде организирана подобна кампания и за родители и деца, чиято цел е ранна профилактика.
Източник: dir.bg
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,583 преглеждания

Comments are closed.