Детето не може да глътне хапче? Може би не се лигави!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete_preglushtane_hapche

Много разпространен проблем! Родителите не могат да убедят детето си да преглътне хапчето, което със сигурност ще му подобри здравословното състояние! Ревове, плюене, истерия, защото хапчето се е разтворило в устата и е горчиво, повръщане, храчене и накрая обща истерия … Звучи познато, нали?

Ще ви разкажа каква особеност може да съществува при „лигльото“ и да се окаже, че не става въпрос за прищевки.

Да разгледаме първо нормалното преглъщане. Процесът е следният –  храната се дъвче, после се оформя на топче, езикът се оформя като улей в задната си част, върхът му се „залепва за небцето“ и избутва залъка към гърлото.

Инфантилно гълтане се нарича причината, заради която понякога се случва проблемът с лекарствата. При него езикът не се вдига нагоре, не си променя формата, той през цялото време стои зад долните зъби или между горните и долните зъби. Няма оформяне на залък, който да се изтласква от езика към гърлото. Затова и когато детето се опита да глътне хапче, то се лута в устата, от буза в буза и не може да се отведе за преглъщане.

Как да разберете дали вашето дете има инфантилно преглъщане?

Това е състояние, добре познато на ортодонтите, тъй като понякога то е причина за изкривявания на зъбите. Често родителите не обръщат внимание , особено ако детето се храни със затворена уста. И все пак ако в момента на преглъщане езикът стои в покой или е между зъбите,  значи става въпрос за инфантилно гълтане. Често присъства и специфична мимика в момента на преглъщане.  Инфантилното гълтане понякога е „в комплект“ с къса подезична връзка и/или хипер тонус на езика, т.е. езика натиска напред и изкривява зъбите.

Как се преодолява инфантилното преглъщане?

Истината е, че повечето хора са свикнали с тази особеност и не им пречи. Проблем се получава, когато езикът има нарушен мускулен тонус, споменат по-горе. Натискът е  прекалено голям и се получават изкривявания на зъбите, а понякога и на челюстта. Следват преглед при ортодонт и при желание поставяне на брекети. Това обаче не отменя причината. Специфична терапия с логопед може да промени движенията на езика и така да се нормализират тонуса на езика и гълтането. Препоръчително е детето да е по-голямо, за да може да наблюдава и усеща какво се случва в устата му.

Вместо заключение:

Какво да правите ако детето ви няма инфантилно гълтане, но въпреки това не успява да преглътне лекарството?

Вероятно детето ви е объркано тъй като хапчето плува из устата му в глътката вода, с която се опитва да преглътне. Насочете го да пийне малко вода „колкото една малка глътка“ и да избута хапчето в глътката вода, след това бързо да преглътне. Това обяснение в повечето случаи е достатъчно. Най-малкият ми клиент, при който сработи, беше на 4 години.

Успех!

anna_vlaevaТози материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева – Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946


Повече за автора ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,081 преглеждания

Comments are closed.