Детето ми лъже – как да постъпя?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-luji

Склонността на децата да измислят истории, в които да убеждават околните, както и да отказват да назовават истината, често силно притеснява родителите и предизвиква бурни реакции.

Изследвайки особеностите на етапите на човешкото развитие, психологът Жан Пиаже открива, че лъжата е част от нормалното развитие. Децата започват да изопачават и да си спестяват истината на около 3 години и до шестгодишна възраст те не разграничават лъжата от играта и фантазията. Лъжата се превръща в начин детето да фантазира за всемогъщество и да задоволява непосрещнатите си нужди. Премълчавайки, то започва да придобива интелектуална независимост и да се учи да съхранява вътрешния си свят.

Когато детето ви лъже в предучилищна възраст

  • Гледайте на лъжата с повече хумор, вместо с тревога, осъждане или принуждаване на казва истината;
  • Разказвайте или си измисляйте приказки, които да провокират желание у децата да търсят истината, без да заклеймявате лъжата. Някои от класическите примери на такива приказки са Царят с магарешките уши, Новите дрехи на краля и Пинокио;
  • Потопете се с него/нея във измисления свят, за да разберете каква нужда не е посрещната. Задоволяването на тази нужда във фантазията, води до задоволяване и в реалния живот.

На възраст между 6 и 8 години децата започват да разграничават по-добре истината.  Някои от основните причини да продължават да се придържат към измислицата, са страхът от наказание и срамът от незадоволените социални изисквания. На тази възраст можете също:

  • Да засилите доверието на децата във вас чрез подкрепа и личен пример;
  • Да оценявате силните страни на децата, дори това да е само желанието да направят нещата по по-добър начин. Деца с добра самооценка имат много повече сили понесат истината, дори когато не им е удобна;
  • Да им помогнете да намерят подходящо място и израз на нещата, които не са приемливи за околните и от които се срамуват.

След 8-годишна възраст децата започват да използват лъжата, за да извлекат полза от обкръжението си или да си спестят неудобство.

Ако сте твърде строги и непреклонни по отношение на лъжата, децата най-вероятно ще започнат да я примесват с все повече истина и състоянието ще се задълбочи, вместо да се намери решение. Неглижирайки я, рискувате лъженето да се разрасне и да обхване и други сфери на взаимоотношения. Достатъчно е да посочите лъжата като такава, без излишни разпити и осъждания. Докато вие сте автентични с тях, децата сами разбират, че няма смисъл да я използват.

Ivilina

Ивилина Зафирова е детски психолог. Работи под супервизия като гещалт терапевт и фасилитатор семейни констелации.

тел: 0898417727

Повече за автора на www.ivilinazafirova.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,853 преглеждания

Comments are closed.